Jelentkezz be itt!

Hírek/cikkek

Parafíliák

Szexuális parafíliák, erotikus fétisek

Általánosságban a fétis

"olyan tárgy vagy eszköz, amelynek isteni erőt tulajdonítanak, amelyben a primitív vallási hiedelem szerint emberfeletti erő rejlik. Ezeket a tárgyakat a művészi fejlettségi foknak megfelelően kifaragják, díszítik, titokzatos jelekkel látják el. Átvitt értelemben olyan tárgy vagy személy, amelyet, ill. akit istenként, vakon imádnak. A fétis az ősközösségi társadalomban, a mágiában keletkezett hiedelem, de elemei szinte valamennyi későbbi és mai vallásban tovább élnek. Így fétisként tisztelik pl. a keresztet, ereklyéket stb, amelyeket, valamint környezetüket az alkalmazott művészet segítségével pompázatosan jelenítenek meg."

www.kislexikon.hu/fetis

Ezzel szemben az "erotikus fétis" szexuális izgalmat keltő tárgy, például bizonyos testrész, tulajdonság, intim ruhadarab. "Erotikus fétisekről" csak a 20. század elején kezdtek beszélni. A szexuális fetisizmust, mint pszichológiai koncepciót Alfred Binet vezette be 1887-ben; a kifejezést Sigmund Freud 1927-as, a szexuális fetisizmusról szóló esszéje vitte át a köznyelvbe. A korai pszichológusok szerint a szexuális fetisizmus egy gyógyítandó betegség, parafília, vagyis rendellenes szexuális viselkedés. Az 1950-es '60-as évek szexuális forradalmának köszönhetően a tudósok ennek a megközelítésnek a felülvizsgálatára kényszerültek, ebből kifolyólag a szexuális fetisizmus kategorizálása is szigorúbb lett.

Látszólag teljesen véletlenszerű, hogy mi válik szexuálisan izgatóvá valaki számára, bár szerepe lehet benne a szexuális ingerekre nagyon fogékony időszakoknak is. A fétis emlékeztethet a kívánt személyre, eleinte csak átmenetileg pótolja, de előfordulhat, hogy függetlenedik tőle.

Bármi lehet fétis, azaz bármihez vonzódhatunk szexuálisan. Van, aki a szőrös férfiakhoz vonzódik, vagy elképesztő vágyat érez a póthajak iránt, netán a lábak hozzák izgalomba, másoknak pedig a fekete szemüveget viselők jönnek be. A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt.

Ízelítő galériánkból

A "legőrültebb" fétisek őshazája Japán. Gondoljunk csak a mangaőrületre, vagy a használt bugyi automatákra. Az iskolai egyenruhába öltözött, kiskorúnak látszó diáklány, vagy a szemcseppel óriási mangaszemeket generáló keleti szépségek mind-mind férfiak millióinak vágyálmai. Az Omorashi a fétisek egyik szubkultúrája Japánban. A kultusz gyakorlói az által jutnak szexuális izgalmi állapotba, ha sok ideig visszatartják vizeletüket. Ebben az esetben a beteljesülést az a pillanat képezi, amikor az egyén, aki már nem bírja visszatartani vizeletét, nyilvános helyen válik meg tőle.

A fent leírtak ellenére a fetisizmus nem betegség, bármennyire visszataszítónak vagy betegesnek is hat néha. A szexuális szabadság megélésének eme sajátos módja csak akkor minősül betegségnek, ha a tárgyfixáció huzamosabb ideig, kizárólagosan és kényszeres formában jelentkezik.

A szexuális fetisizmus általában a férfiaknál fordul elő, mert a nők - rájuk jobban jellemző módon - az esztétikai, érzelmi aspektusait élik át. A fétisek egymással keveredhetnek, hiszen a szexuális nyitottságtól függnek, de sokszor megfigyelhető pár téma iránti kiemelkedő érdeklődés.


A leggyakoribb fétisek

Felmérések alapján tudjuk, hogy mik azok a tárgyak, szokások, amelyek az emberekből a legnagyobb izgalmat váltják ki és amelyek fétissé válnak. A cipők és a legkülönfélébb lábbelik (gumicsizma, tűsarkú, lakkcsizma, stb.), de maga a láb, lábfej is egyértelműen dobogós helyet foglalnak el (Podofília, más néven lábfétis), de a ruhaneműk sikere is vitathatatlan a fetisiszták körében. A combfixtől kezdve, a különleges fehérneműkön át (fűző, tanga, bőrbugyi), egészen az egész testet befedő latexoverálokig (Latex fétis, catsuit), a lista végtelen. Vannak, akik a magas sarkak iránt vonzódnak (Altocalcifilia). Minél magasabb a sarok, annál erősebb az izgalmi állapot.
A másokról való ruhák letépése is lehet az izgalom kiváltója. Egyesek pedig a haj, vagy a póthaj iránt éreznek szexuális vágyat (trikofília, azaz haj iránti vonzódás).

 

Nem gyakori, "extrém" fétisek


forrás: http://vodkanarancs.deviantart.com/
A fetisizmus nem betegség, bármennyire visszataszítónak, vagy betegesnek hat néha. A szexuális fetisizmus nem büntetendő, bár azért vannak kivételes esetek.
Ebbe, a büntetendő kategóriába tartozik a Pedofília, vagyis a serdülőkor előttiekhez való vonzódás.
Úgy vélem, felesleges részletezni, eme fétis beteges voltát, szörnyű hatását arra nézve, aki elszenvedi. Szintén büntetendő, de a szexuális parafíliák körébe tartozik a Kéjgyilkosság – gyilkosság szexuális öröm céljából. Ismét csak úgy vélem, nem kell részleteznem, miért büntetendő, elítélendő cselekedet ez. Az Exhibicionizmusról, vagyis a nemi szervek nyilvános bemutatásához való vonzódásról szintén elmondható, hogy nem tartozik éppen azon cselekedetek körébe, melyet a célközönség kitörő örömmel fogadna. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban törvénybe ütköző az Eltaposás fétise, amikor is a rovarok és kisebb állatok halálra zúzása okoz kielégülést (általában mezítláb).

De ne csak arról essen szó, hogy mai világunkban, ahol már eljutottunk a szexuális forradalomig, a szexuális vonzódások közül mi az, ami elítélendő, vagyis büntetendő, hanem beszéljünk azokról a parafíliákról is, melyek igaz extrémek, de egyes esetek kivételével nem okoznak a részvevőkben lelki sérülést, vagy nagyobb fizikai sérülést. Azért jegyeztem meg, hogy egyes esetek kivételével, mert például a fojtogatós szex (Aszfixiofília – légzéskorlátozás iránti vonzódás) akár halált is okozhat.

Körülbelül egy éve a National Geographic Channel egyik sorozata keltette fel a figyelmemet (natgeotv.com/hu/tabu-iii). Ott hallottam először az Aedificofilia-ról, más néven az épületek iránti vonzódásról. Akik épületek iránt vonzódnak, képesek akár kilométereket is megtenni, több napot is utazni ahhoz, hogy szerelmük tárgyával találkozzanak. Az említett filmben például a Berlini fallal. Hatalmas örömöt, vagyis extázist élnek át az ilyen fétist favorizálók, ha a szeretett épületüket simogathatják, csókolgathatják, mint mások a hús-vér párjukat.

Valószínűleg sokan látták a '90-es évek egyik klasszikus horrorfilmjét, az Arachnophobia-t. A film megtekintése közben az ember borzong, félelemmel telik el a sok pók láttán. Az arachnophobiában szenvedőknek nem igazán ajánlanám azt a filmet szombat esti csemegének. Az Arachnofília épp ennek ellenkezője. Az Arachnofília a pókok és rovarok iránt érez vonzódást. Micsoda szexuális élmény lehet egy, a pókok iránt vonzódó embernek végignéznie ezt a filmet.

Szintén a már említett National Geographic Channel által vetített sorozat részeként láthattunk filmet az Infantilisek-ről. Ők szeretnek pelenkába bújni, cumizni, ismét kisbabává válni. Így élnek át akár szexuális izgalmat is, miközben, ha épp nem pelenkában grasszálnak a lakásban, élik a hétköznapi dolgos emberek életét.

Hogy milyen sokszínű a világ, azt a legjobban példázzák az alábbi fétis kedvelői. Általában az emberek rettegnek attól, hogy kirabolják őket, mégis vannak, akik pont erre gerjednek. Ők a Harpaxofília-nak hódolnak. Ezek az emberek egyenesen imádják, ha kirabolják őket.

A Nekrofílok viszont hullákkal szeretik eltölteni a gyertyafényes pásztoróráikat. Bár, igazat megvallva, ezek az emberek tiltott úton járnak, hisz a halottak iránti vonzódás esetében ásóval felfegyverkezve kell a temetőt járniuk éjszaka, rettegve a temető őr figyelő tekintetétől. Szerencsés esetben ezek az emberek épp egy hullaházban dolgoznak.

Sok filmben láthattuk már, hogy egy-egy elítélt bűnözőnek egész udvartartása van a rajongókból a rácsokon túl. A Hübrisztofília-sok a bűnöző személyekkel szeretik a szexet.

A Gerontofilek a pedofilekkel ellentétben az idősek iránt vonzódnak. Ők, ellentétben azokkal, akik kihasználják az idős embereket, esetenként a vagyonuk miatt szeretnék az idősebb korosztály szerelmét, barátságát elnyerni, valódi vonzalmat éreznek az iránt, hogy bölcs idős hölgyektől, uraktól kapjanak tanácsot, lehetőleg hanyatt fekve.

A Frotteurizmus képviselői égető vágyat éreznek a pl. zsúfolt buszokon elkerülhetetlen, másokkal való testi érintkezés iránt. Micsoda élvezet számukra az, ami másokat irritál, jelesül, hogy mint a pácolt heringek, egymáshoz szorosan hozzásimulva, meg-meg lökdösve kell a tömegközlekedési eszközön naphosszat zötykölődni. Ebben a környezetben az Ozolangista is kiválóan érezheti magát, hisz ő a szúrós szagoktól indul be. A tömegközlekedési eszközökön utazva nem ritkán találkozhatunk szőrös hónaljú, izzadságszagú emberekkel, akik a plafonról lógó kapaszkodónak köszönhetően tudtukon kívül is önkívületi állapotba juttathatják a fent említett fétis rajongóit.

A fent említett néhány parafília csak ízelítő, hisz ahány ember, annyi szokás, annyi örömforrás. Mindenkinek más az ízlése, más dolgoktól indul be a fantáziája, s ez által különbözőképpen jut el az extázisig, a teljes kielégülésig.


Ajánlott oldalak:

www2.hu-berlin.de/sexology/ECU6/html/historical_background_5.html
hu.wikipedia.org/wiki/Szexuális_fetisizmus
marjaijudit.com
hu.wikipedia.org/wiki/Parafília

Szerző: []

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Ajanlat -
Sziasztok, egy leszbikus par vagyunk, szivesen adunk el labkepeket, de hasznalt bugyijainkat is aruljuk! thumperandbambi@freemail.hu Lábfétis rajongók - Gabriella
Az én fétisem-70 felett nő férfi -

Sziasztok! Én az idősebbekhez vonzódom,kb úgy 70-től felfelé,és mindegy nő vagy férfi,de lehet pár is.Sajna már én is 50-en túl vagyok.Szívesen lennék amolyan szexualitásra lapuló mazo szolgájuk.Amik az igények.Természetesen fontos a titoktartás,higiénia.Zala megyében,Nagykanizsa-Hévíz-Keszthely körzetéből keresek.

Hajfétis -

Sziasztok! Hajfétis iránt vonzódom .hasonló érdeklődésűeket keresek.

Hölgyek? -

Ebben az országban csak a férfiak kiváltsága a fétis? Vagy csak mi merjük felvállalni?

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!