Jelentkezz be itt!

Sakura Matsuri

Budapest

A darkVIP – OPEN! szervezésében:

桜祭り - Sakura Matsuri

Mindannyiunk nagyon várja már a jó időt, ezért is szervez a darkVIP – OPEN! ezúttal egy japán hagyományokra épülő Sakura Matsuri-t. Ezzel egy kicsit a tavaszt és a hagyományok országát, Japánt szeretné közelebb hozni hozzátok.

  • Időpont: március 19.
  • Kezdés: 20.00
  • Dresscode: elegáns viselet, férfiaknak öltöny vagy kimono, nőknek kosztüm, kisestélyi, koktélruha vagy kimono
  • Rendezvény hozzájárulás: 3.500 Ft/fő
Műsorok:
21.00: Eredeti Shinkendo bemutató
23.00: BDSM elemekkel tarkított Shibari bemutató a shibari.hu előadásában

A regisztrációs oldalon megadott email címre mindenképp jelezd a részvételi szándékod, illetve írd bele, hogy kivel jössz (nicknév is elég), mert vendéglista lesz, és csak azok juthatnak be, akik szerepelnek rajta, és akik részvételi szándékukat a mail címen is jelezték. 

A műsorokról, programokról pár nap múlva informálunk titeket.

Figyelem! Érdemes a posztokat, írásokat elolvasni, hiszen így nem csak értékes információkat kaphattok japán hagyományokról, szokásokról és természetesen magáról a party-ról is, hanem egyben egy játék részesei is lesztek, a játékoknak pedig általában nyertese is van.

Sakura fesztivál és hanami

De miről is van szó?

A sakura szó alatt a japánok a cseresznyefát, illetve annak virágát értik. A sakura Japán (nem hivatalos) nemzeti virága, a matsuri pedig a fesztivált jelenti. A Japánok a cseresznyefa virágzását már évszázadok óta kiemelt eseményként kezelik, hanami-nak, virágnézésnek nevezik. A hagyományt a kínai Tang dinasztiától vették át a Heian-korban a 700-as évek végétől.

Azóta a cseresznyefák virágzásakor a Japánok kimennek a természetbe, ami lehet akár a saját kertjük, de vannak népszerű cseresznyevirág figyelő pontok is, amik ilyenkor zsúfolásig telnek. Japán legnagyobb cseresznyevirág néző helye a Myogisan Sakura-no-Sato, ahol több mint 15 ezer cseresznyefa található. Az emberek ilyenkor piknikeznek, kikapcsolódnak, táncolnak vagy egyszerűen csak sétálnak a virágfürtök alatt barátaikkal, szeretteikkel és saját gondolataikkal. Sok helyen éjszakára is feldíszítik a fákat lampionokkal, hogy ne kelljen megszakítani a viráglest.

A meteorológusok Japánban külön figyelmet szentelnek a szezon kezdetének és folyamatos híreket közölnek a nyílás helyszíneiről. Délen már januárban, egészen északon pedig késő májusban indul meg a virágles. A kettő közötti részeken (pl Tokió, Osaka stb) általában március végén, április elején esedékes a virágzás. Létezik virágzásfigyelő mozgalom (sakura-zensen)is, akik nyomom követik az eseményeket és tudósítják a lakosokat, hogy senki se maradjon le az eseményről.

Míg Kínában a sakura a női szépséget, úgy Japánban a virágzás gyors lefolyása miatt a múlandóságot, halandóságot, a folyamatos megújulást és újjászületést jelképezi. A virágzás rengeteg művészt, írót, költőt, zenészt ihletett már, de született már a témában manga, amine, film és musical is. A II. világháború idején a sakurát a japán katonák motivációjára, sőt, manipulációjukra is használták. A pilóták sakura-t festettek gépeikre az öngyilkos akciójuk előtt. A virág az élet múlandóságát szimbolizálta, a hulló szirmok pedig az áldozatokat jelentették. A kormány még tovább csigázta katonáit, mikor azzal bátorította őket, hogy minden kamikaze lelke egy cseresznyevirágban reinkarnálódik majd. Emiko Onuki, az amerikai Wisconsin Egyetem antropológia-professzora így fogalmaz:

„A cseresznyevirág a modern Japán számára a nacionalizmus eszköze volt. Katonai és tengerészeti jelképpé vált, és akárcsak a szirmok, a katonák is hamar elpusztulhattak. A mai cseresznyevirág képe folyamatosan változik, már slágerek is születtek róla. Véget ért az időszak, amikor az állam a saját céljaira használta ezt a szimbólumot.”

De a virágles nem csak a szomorú elmúlásról szól, hanem egyben a szerelmesek ünnepe is. A sakura legendájához szintén pozitívumként említendő, miszerint azt vallják, hogy: „akire ráhull egy cseresznyefavirág, azt szerencse és boldogság kíséri útján …” Egy szamuráj közmondás szerint pedig: "A virágok között a cseresznyevirág, az emberek között a szamuráj a legkülönb."

Jegyár/költségek: 3.500 Ft/fő
Honlap:

Helyszín

Magyarország Budapest

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!