Jelentkezz be itt!

A Shibari Hikari Kesho szerint

Shibari, Kinbaku, Japán Bondage

Shibari
forrás: http://markvarley.deviantart.com
A Shibari, pontosabban a Kinbaku a kikötözés egy ősi japán művészeti formája, melynek sok fajtája és felhasználási területe van. Stílusában kapcsolódik más, tradicionálisan japán művészeti formákhoz, mint az Ikebana, Sumi-e (fekete festékkel való festészet) és a Chanoyu (teaszertartás). A Shibari felhasználási területei között szerepel a mozgó, élő szobor; közös meditatív gyakorlat; mély relaxáció az elme és a test rugalmasságához; az erő átvitelének kifejezése, valamint az erotikus önmérséklet.

A Shibariban (valaki felkötözése) a Nawashi (a kötöző művész) szinte geometrikus mintákat és formákat hoz létre, melyek csodálatos kontrasztot képeznek a női test természetes íveivel és domborulataival. Vizuálisan a szűk kötelek és azok anyaga ellenpontozzák a sima bőrt és az íveket. A kötél kemény élei erősítik a test kecses formájának lágyságát: a modell olyan, mint egy vászon és a kötél a festék és az ecset. Ezt a kontrasztot még inkább hangsúlyozza a Juno-i modellek használata, akiknek dús íveit a kötelekkel megszorítva a formák és árnyékok hangsúlyosabb szerepet kapnak.

Az ókortól napjainkig a japán vallási szertartások magukban foglalják a köteleket és kötelékeket, hogy szimbolizálják a kapcsolatot az emberek és istenek között, valamint leírják a szakrális tereket és időt.

A mindennapi életben is találkozhatunk kötésekkel, gondoljunk csak a kimonóra, melynek nincs se gombja se horgai, hanem hosszú, rituálisan megkötött szalagokkal záródik össze a test körül. A katonai páncél egymáshoz kötözött lakkozott fából készült panelekből áll. Az ajándékokat bonyolultan csomagolták be, s gondosan kötözték össze, s ez a szokás a mai napig fennáll. A termékeknek a Furoshiki-ba (négyszög alakú kendő) csomagolva megfelelő, de szép csomagolást biztosítanak; és a csomagokat bonyolult kötözési módszerrel (Mizuhiki) díszítik, hogy szép látványt nyújtsanak.

A japán bondage-nek hosszú időkre visszanyúló hagyománya van, s több évszázadon keresztül tökéletesedett. Nem csak kötözésre használható, hanem a test díszítéseként is, valamint a zsinórok által kifejtett nyomás a Shiatsu technika alkalmazását is lehetővé teszi. (Shiatsu a hagyományos keleti gyógyászat tudására és tapasztalataira épülő alternatív gyógyító eljárás - a fordító)

A Shibari alkalmazásakor sok kötelet használnak, minden kötél "teszi a maga dolgát", s hozzájárul a teljes hatáshoz. Minden csomónak megvan a maga történelmi jelentősége, s visszanyúlik a Shibari gyökereihez, a Hojo-jutsu-hoz (harcművészeti fogva tartási technika). Van még egy formája a bondage-nak a nemesi származású foglyok számára, amelyben tényleges csomókat egyáltalán nem használtak, s fogoly becsületbeli ügye volt nem megszökni.

Ízelítő galériánkból

Története

Eredetileg a Shibari a fogva tartás egy formája volt az 1400-as évektől 1700-ig. Akkoriban a helyi rendőrség és a szamurájok használták a fogva tartás egy formájaként. A kötél több funkciós volt, nemcsak a foglyok kötözésére, vagy a páncél fellógatására használták, de nyereg rögzítésére, vagy a ló kikötésére is.

Japánban nem voltak börtönök, s nagyon kevés volt a fémlelőhely. Sok volt viszont a kender, és a juta kötél. Tehát a kötelet használták arra, hogy mozgásképtelenné tegyék a rabokat. Ez az eredete a Hojo-justu nevű harcművészetnek, s más harcművészeteknek. Még ma is, a japán rendőrség tart egy köteg kendert a rendőrségi autók csomagtartójában, ha esetleg szükség lenne rá.

Az Edo korszak (1600-1868) legkorábbi hagyományai szerint volt egy jelentős szövetség a négy szín (kék, vörös, fehér és fekete), az évszakok, az irányok, és a 4 irány kínai őrei (a sárkány, a főnix, a tigris, valamint a teknősbéka) között. A kötél színe az évszakkal együtt változott, és a rab arccal az évszaknak megfelelő szín felé volt fordítva. Az Edo korszak végére a színek számát lecsökkentették kettőre, a fehérre és indigóra.

A kendert valódi kötelekhez használták, míg a selymet szalma bábukon való gyakorláshoz.

Az ősi szamurájok tisztességét abban is mérték, hogy milyen tisztelettel bántak a foglyaikkal, és a technika, mellyel megkötözték foglyaikat mutatta a becsületüket és státuszukat. A Hojo-jutsu-nak 4 szabálya volt:

  1. Ne hagyja, hogy a fogoly kicsússzon a kötelékekből
  2. Ne okozzon semmilyen fizikai vagy mentális sérülést
  3. Ne engedje, hogy más láthassa a technikákat
  4. A végeredményre élmény legyen ránézni

A késő 1800-as és korai 1900-as években a Hojo-justu egy új erotikus formája alakult ki. Ez volt az úgynevezett Kinbaku (az erotikus bondage művészete).

 

A kender

Kender
forrás: valimar.deviantart.com/
A kender Japánban a neolitikus Jomon korban jelent meg (ie. 10 000-től 300-ig). A Jomon kifejezés "a kötelek mintázata"-t jelenti, melyeket minden bizonnyal kenderből készítettek. Az idő múlásával a kender sikeresen alkalmazkodott a japán éghajlathoz, és elterjedt az egész szigetcsoporton. Még Hokkaido északi szigetén is, a bennszülött Ainu-k is ebből készítették színes jelmezeiket a Yayoi korszakban (i.sz. 3. század körül).

A feudális korban a Daimyo-k (hűbérurak) ösztönözték a kender termesztését. A kender volt (a gazdag szamuráj osztályokban a selyemmel együtt) a ruházat elsődleges alapanyaga a 17. századig, amikor is a gyapotot bevezették.

Továbbra is különféle speciális célra használták, beleértve a Geta pántjait (magas, fa saru) és a köteleket.

A buddhizmus Taoista ihletésű meditatív ágára, a Zen-re is hatással volt a kender. Szamurájok és tudósok is, akik ots tanait követték, kifejezésre juttatták a kender adta inspirációt olyan művészetekben, mint a Haiku (rövid versek), Aikido ( harcművészet), Kyudo (íjászat) és a Chanoyu (teaszertartás).

A szumóbírkózás Dohyo-iri elnevezésű, bonyolult elő-mérkőzésén az uralkodó Yokuzuma (nagy bajnok) egy hatalmas kender kötelet visel a széles derekán, hogy megtisztítsa a ringet és elűzze a gonosz szellemeket.

 

Bambusz

Shibari
forrás: http://markvarley.deviantart.com
A bambusz használata kulturálisan természetes a japánok számára. A bambusz a korai időktől kezdve nélkülözhetetlen szerepet játszott a japán társadalomban, erős, könnyű és hajlékony; széles körben használható. Alapvető funkcióján kívül a bonyolultabb bondage technikákban is használatos.

Bambusz fésűk és kosarak kerültek elő a Jomon-kor régészeti lelőhelyein mind Honshu-ban és Kyushu-ban. Ezek a leletek bizonyítják, hogy Japán széles területein nőttek bambusz ligetek, s a bambuszt már a korai időktől kezdve felhasználták. Úgy vélik, hogy az emberek elkezdtek bambusz rügyeket enni ebben a korban. A Nara korszak (710-794) helyszínei arról árulkodnak, hogy a bambusz tulajdonosai számára íróecsetként és hangszerként is funkcionált. Lásd a Shakuhachi-t (japán fuvola).

A Kamakura és Muromachi korszakban (1192-1573) a bambuszt íj és nyíl készítésére is használták. A bambusz nélkülözhetetlen alapanyaga volt a jellegzetes Sukiya-Zukuri építészeti stílusnak, mely a Azuchi-Momoyama (1573-1603) és Edo (1600-1868) korszakokban jelent meg. A bonyolult Chanoyu (teaszertartás) során használt eszközöket még mindig különböző fajtájú bambuszból készítik.

 

Shibari és Shiatsu - Ikebana

A Shibari nemcsak a kikötözés végrehajtásának egy kombinációja, ahogy a legtöbben ismerjük (erő, tehetetlenség), hanem szépség és esztétikum is egyben (a 700 éves japán virágkötészeti művészethez, az Ikebanához lehet hasonlítani). A kötelek és csomók által kifejtett intenzív masszírozás nagyon hasonlít az akupunktúrás technikákhoz és a Shiatsu-hoz (egyfajta japán masszázs).

A kötelek és csomók szigorú értelemben vett esztétikum szerinti elrendezése a modell testén tükrözi az ikebana kulturális örökségét, mely olyan jellemzőket hangsúlyoz, mint az érzékiség, kiszolgáltatottság és az erő.

A csomók elhelyezésének azon elgondolása, hogy stimulálja a nyomópontokat a testen a Shiatsu-ból származik. A képzett Nawashi a masszázsbeli és nyomópontokról való tudását használja, hogy a vastag köteleket csakis a megfelelő helyekre helyezze. Átmenetet képező hatások, ráhatások vannak a Shibari és a hagyományos ázsiai orvosi filozófia, a Ki-energia, a meridiánok és a Trusbo (nyomópontok) között, melyet a Shiatsu-ban és más Bokam (hagyományos keleti orvoslás) technikákban használnak.

Forrás:
www.hikarikesho.com

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!