Jelentkezz be itt!

Artdescordes

egy nem szokványos bondage-művész

Artdescordes
forrás: artdescordes.com
Travnik Luca (Ø) nem egy szokványos bondage-művész. Textiltervezőként végzett a budapesti Iparművészeti Egyetemen (ma MOME), és ma Európa-szerte alkot élő kötélszobrokat, tervez kötélruhákat, és oktatja a kötözés művészetét Artdescordes nevű projektje keretében. A bondage fogalmával még az egyetemi évek alatt -tegyük hozzá, nem egy szemináriumon- találkozott, és rövidesen, diplomával a zsebében, taraja csúcsáig a BDSM félhomályos világában elmerülve maga is nekiállt kötözni.

Az anyagban föllelhető végtelen lehetőségek avatott fölismerője

Antall István, Oktogon Magazin, 2006. December

Ø munkáját a személyes kíváncsiság, az anyagok iránti őszinte odaadás, és rendíthetetlen nonkonformizmus hatja át. Sehol egy unalomig ismert póz, olcsó pornográfia, vagy éppen japános manírok. A textiltechnikákról átfogó ismeretekkel rendelkező szakemberként felhasználja mindazt a hihetetlenül sokféle szerkezetet, amelyben fonalak -kötelek- egymáshoz kapcsolódhatnak, hiszen ezek közül valójában csak nagyon keveset alkalmaz a hagyományos bondage, illetve shibari. A mindennapjaink részét képező, vagy éppen már-már elfeledett textíliák szerkezeteit teremti újra vastag kötelekkel: vert csipke, kötött pulóver, kockás szövet mikroszkopikus részletei elevenednek meg, és tárják fel titkaikat, amikor 1-2-3 cm vastag kötélből megszőve, -kötve, -csomózva egy emberi testre (vissza)kerülnek. Egyik legkedvesebb technikáját a lószőrfonás néven ismert, csupán egy maroknyi hagyományőrző által életben tartott csomózási módból alakította át. Ezzel a technikával a XIX. század végéig pl. pásztorgyerekek készítettek parányi, míves, térbeli spirálalakú ékszereket egy-egy szál lószőrből -az Artdescordes-fotókon pedig ketrecként, pókhálóként, maszkként köszön vissza.

Ami a bondage emberi vonatkozását illeti, Ø éppen ennyire elutasítja a mindennapi normákat, korlátozásokat. Határozottan fellép a „domináns férfi - szubmisszív (most az egyszer mondjuk ki magyarul : alávetett) nő“ sémája ellen, amely, legalábbis a művészi fotókon közzétett -nemcsak a hálószobában maradó- bondage világában teljesen általános. (Művészneve, Ø, részben a magyar „ő“ személyes névmásra, nyelvünk egyik ritka, minden szexizmust mellőző „kincsére“ utal). Switchként meggyőződése, hogy az tudja a legjobban élvezni, és mások számára hitelesen hozni az egyik szerepet, aki a másikba is legalább belekóstolt már, és tanfolyamain is hangsúlyt fektet arra, hogy a szerepek felcserélhetők, a hatalmi viszonyok képlékenyek maradjanak (vagy inkább azzá váljanak).

Ø ezidőtájt a kötél és egyéb anyagok kombinációit kutatja, többek között a német Axsmar céggel együttműködésben, illetve hordható kötélruha-kollekciókon dolgozik, órákat ad, és fotózásokat is vállal. Decemberben szülővárosában, Budapesten lesz elérhető.

Ajánlott oldalak:
artdescordes.com
www.axsmar.com

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!