Jelentkezz be itt!

Bondage/Shibari eszközök

Bondage/Shibari eszközök és tisztításuk

A szexuális játékok során a megkötözéshez alapvetően kötelet használunk. A kötelek kiválasztásánál érdemes figyelembe venni azok tartását, illetve a súrlódást. És nem utolsó sorban figyelembe veendő a kötél színe, formája, illetve sokaknál nem elhanyagolható tényező a kötél szaga. 

A kötelek esetében a tartás azt jelenti, hogy a keményebb anyagból készített köteleknek erősebb a tartása, de ebből kifolyólag nem hajlékonyak, nehezebben kezelhetők. A puhább anyagból készítet köteleknek könnyebb a tartása, könnyebben lehet csomót készíteni belőlük, de anyagából kifolyólag könnyebben is szakadhatnak. Érdemes ezért egy középutat választani a puha, könnyen kezelhető és a keményebb, de strapabíróbb kötelek között.
Nem elhanyagolható szempont a kötelek esetében a súrlódás, vagyis, hogy amikor a kötelet húzzuk, milyen "sebességnél" fogja égetni a bőrt. Ezek az "égési" sérülések lassabban tűnnek el a bőr felszínéről, de akár örökre ott is maradhatnak.
Sokaknak fontos a kötél színe, szaga, formája is. Esztétikus lehet a bőr színéhez illő kötél kiválasztása, ez akár segítheti a kívánt hatás elérését is. A kötél szaga azért lehet fontos, mert egyes anyagoknak különös szaga van, mint például a műanyag köteleknek. A kötél anyagának kiválasztása nem könnyű, hisz rengeteg változata van. Viszont érdemes utána nézni, mely kötélfajták a legalkalmasabbak, hisz, például a zsinór, a spárga igazán nem alkalmasak a kötözésre. Ezek élesek, vágnak, nincs tartásuk.

Ízelítő galériánkból

Amennyiben úgy döntötök, a kikötözést választjátok a szexuális játékok közül, célszerű gondosan megválogatni a kötelek vastagságát és hosszát. Ez a partner testalkatától függ minden esetben. Általában a 6-7 mm átmérőjű kötél a megfelelő. Ez elég nagy ahhoz, hogy ne gyakoroljon indokolatlan nyomást a testre (bár több sor kötél szükséges ekkor). A 8 mm vagy nagyobb átmérőjű kötelek esetében kevesebbet kell használni a kötélből. 4 és 5 mm kötelek inkább dekoratív célból használhatók (az arc, fej kötözéséhez). A kötelek hosszát a partner méretei, illetve a kötés fajtája adják meg, ezért nem lehet általánosítani.
Ha előre gondolkodsz, és máskor is szeretnéd a partnered kikötözni, legalább 8 méter, 6-7 mm vastagságú kötelet végy. A 8 méter kötelet vágd három felé, a következő arányban: 3-3-2 méter. A kötelek végeit melegítsd fel és tekerd be szigetelőszalaggal, mert ezek idővel felbomlanak. A 8 méter lehet, soknak tűnik, de egy átlagos testalkatú nő két csuklója 3 méter kötelet felvesz. A bokája, mivel az vastagabb, még több kötelet. Viszont, ha sokoldalú és még élvezetesebb együttlétet szeretnétek, nem árt, ha van kéznél legalább 15 méter, akár többféle kötél is.

A következőkben a különböző típusú kötelekről ejtünk szót. Több kötélfajtát különböztethetünk meg, melyek nagy része alkalmas kötések elkészítésére, de legtöbbjüknek van hátránya, ami a kezelhetőség, tartósság, vagy a szépség rovására mehet.
Mind a természetes rost kötelek, valamint a szintetikus kötelek használhatóak a kikötözés során, de mindegyiknek megvan a saját tulajdonsága és megfelelőbb lehet bizonyos helyzetekben.


forrás: www.facebook.com/irohashiduki

Természetes rost kötelek
A természetes rost kötelek között is több félét különböztetünk meg:

 • Kender kötél: Természetes rostból készülő igen kemény és erős kötélfajta. A kötelet a Cannabis sativa növényből készítik. A kész kötél elég durva, ha nincs "kikészítve", de forralással, mosással, olajozással egy puhább kötelet kaphatunk, ami alkalmas lehet céljainkhoz. A kenderkötélnek jellegzetes szaga van, mely már magában is megfelelő hangulatba hozza a párokat a kikötözés során.
  A szizálkender kötél szinte alkalmatlan a kötözésre, mert nehéz vele csomózni. A bőrt felsértheti, mert az egész felületén szálkák találhatók, ezért inkább azon célból érdemes használni, ha nagy kínszenvedést szeretnénk okozni párunknak.
  A nyugati kender, és a japán kender a shibari és egyben a tradicionális Rope Bondage anyaga. Szaga kellemes, a fű és széna keveréke. Nagyon jól lehet vele kötni, erős, ugyanakkor könnyen kezelhető, a csomókat is remekül tarja.
  Ezen kötélfajtákból 3-féle létezik: A nyugati kender, aminek alapanyaga hazánkból és Romániából származik. Valamint a japán kender, ennek alapanyaga Ázsiából származik. A különbség a kettő között csak annyi, hogy a japán kender kicsit selymesebb és kisebb tömegű. A harmadik fajta a zsinór kender, amit kifejezetten csomagok átkötésére gyártanak. Ez viszont nem használható a Rope Bondage során, mivel nagyon vékony, és vágja a bőrt.
 • Juta: A juta kötél is természetes alapanyagból, a Corchorus növényből készül. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kender kötél, de ez egy kicsit könnyebb, simább és más a szaga. A juta kötelet leginkább a shibari során használják. Vízzel érintkezve megdagad, ami igen fontos, mivel emiatt sokkal jobban szorít. Csak nagy sebességnél égeti meg a bőrt, hasonlóan a nyugati és japán kenderhez. Bár első használatkor nagyon merev és emiatt nehéz használni, de egy idő után nagyon jól "betörik".
 • Len: A len szálakat a len növényből állítják elő. Maga a len kötél hasonló a kender kötélhez, de jóval lágyabb, és hiányzik belőle a jellegzetes kender szag. Len kötelet nem olyan gyakran használják a bondage során, de mindezek ellenére tökéletesen alkalmas erre a célra.
 • Pamut: Kezdőknek kifejezetten ajánlott. Jóval puhább a fent említett köteleknél, de kevésbé erős. Hátránya közé tartozik az is, ha vizes, akkor sokkal merevebb lesz, ebből kifolyólag a csomókat nehezebb is elkészíteni, illetve szétszedni. A nyugati vagy a japán kenderrel ellentétben nagy terhelés hatására könnyebben szakad, kisebb a súrlódása, ezért például függesztett kötés és S/M keveréknél nem ajánlott.

Kötél típusok

Szintetikus kötelek

 • Nylon: Nagyon olcsó és talán ezért a leggyakrabban használt szintetikus kötélfajta a bondage során. Nagyon sima és puha az érintése, de ennek ellenére erős; valamint könnyű vele dolgozni. Súrlódása kisebb, mint a természetes rost köteleknek, ezért kevésbé tartja úgy a csomókat, mint amikor természetes anyagból készül a kötél, könnyen kioldódik. A fent említett, természetes anyagból készített kötelekkel ellentétben (és ez az egyik előnye is), nem szívja magába a vizet, nem dagad meg, így biztonságosan használható akkor, ha a kikötözés során esetleg vizet is használunk. A nylonból készített kötelekből három félét gyártanak. A simán fonottat, huzagoltan fonottat és csavart nylonkötelet. A simán fonott és a huzagolt között az a különbség, hogy a huzagoltnál a nylonon kívül más anyag is kerül a szálak közé. A csavart nylonkötelet 3-6 szálból fonják. Minél több szálból csavarják, annál erősebb lesz, de annál nehezebb is vele kötni. Ezért célszerűbb kevesebb szálból fonottat használni, bár az könnyebben szétjöhet. Színei is nagyon különbözőek, abból kifolyólag, hogy könnyen festhető.
 • Ejtőernyős zsinór: Nagyon erős, viszonylag puha, a csomók tartása is elég erős, viszont nem elég vastag a kikötözéshez, legfeljebb "díszítő" kötözéshez használható.
 • Polipropilén: Széles körben fellelhető kötél fajta, de kikötözésre nem igazán alkalmas, mert nagyon kemény és karcos az érintése, a csomót sem tartja biztonságosan. Ha ilyen fajta kötelet akarunk mégis használni, akkor mindenképp a sokszálú változatát használjuk. Nagyon sok színben kapható, amit remekül megtart még nedvesség esetén is. Vízálló, ezért nem fogja meg a textilt, valamint nem ragad rá semmilyen anyag (pl. olaj, viasz, síkosító). A hasonló hegymászó kötél nagyon erős, viszont túl vastag, terjedelmes méretű csomókat lehet vele csak előállítani, ami viszont az esztétikai részét rontja az egész kikötözésnek.
 • PPTex: A PPtex kötelek sodrott technológiával készülnek. Alapanyaguk 100% műszál. Kinézetre igen hasonlítanak a természetes alapanyagú kender kötelekre. A vékonyabb fajtája könnyebben kezelhető, de nem igazán ideális kikötözéshez. Szép nyomot hagy a bőrön, de élvezhetetlen a szaga, érintése. Túlságosan merev, tartja a formáját. Egyáltalán nem tartós, könnyen szétjön a végeknél. Komplikáltabb kötésekre nem alkalmas. Súrlódása meglehetősen kis sebességnél is dörzsöli a bőrt.

Természetesen sok esetben előfordul, hogy kezdőként nem áll rendelkezésre kötél. Ilyenkor mással is helyettesíthetjük a kötelet. A selyemsál, műanyag fólia, öv, bilincs, szigetelőszalag, kendő, esetleg gumicső is felhasználható erre a célra. De kerülendő a drót, cérna, lánc, damil, túl vékony kötél, illetve olyan dolgok, amik komolyabb sérülést okozhatnak a kikötözött partnernek.

Miután áttekintettük a kikötözés során használható kötelek fajtáit, ejtsünk szót azok tisztításáról illetve "kikészítéséről".


A kötelek tisztítása
A köteleket, akárcsak a ruhákat egy idő után ki kell mosni, hiszen a használat során koszolódhatnak. Ezt lehet kézzel, de lehet mosógéppel is. Ha mosógéppel mossuk, a köteleket össze kell fonni és egy olyan kis mosózsákba kell tenni, amibe például a harisnyákat szoktuk. A kötél színe a többi ruhát megfoghatja, ezért célszerű a többi ruhaneműtől elkülönítve mosni. Kímélő programmal és színkímélő öblítővel mossuk.

Kötelek szárítása
forrás: www.facebook.com/irohashiduki
A kötelek szárításának két módozata van. A szárítógépben való szárítás az egyik. A szárítógépben való szárítás alkalmával közepes hőmérsékletet kell kiválasztani, ekkor károsul legkevésbé az anyag. A szárítógép használatának viszont van egy hátránya. Apró szösz-darabok jöhetnek le közben az anyagról, mely később a többi ruhára is ráragadhatnak. A szárítógép használata során előfordulhat, hogy a kötél összekuszálódik, illetve a hosszúsága is csökken. Amennyiben a kötél hossza csökkent, akkor egy, a falra, vagy a mennyezetre csatlakozó rúdra érdemes tekerni a kötelet és párszor meghúzni. Amennyiben nincs olyan pont, ahova fel lehetne tekerni a kötelet, a partnerünk is segítségünkre lehet eme művelet közben, esetleg a lábunk segítségével próbáljuk meg megfeszíteni a kötelet.
A kötelek szárításának másik módja az "akasztás". Mielőtt kiakasztjuk száradni a kötelet, a mosógépből való kivétele után ekkor is szembesülhetünk azzal, hogy a kötél összement, összekuszálódott. Ekkor a fentebb már említett módszerrel próbáljuk meg a kötél hosszát helyreállítani. A vizes kötelet egy rúdra, szárítókötélre, vagy a zuhanyrúdra akasztva kell hagyni megszáradni. Ha a kötél megszáradt (ami körülbelül egy nap) ismét előfordulhat, hogy összement, vagy kevésbé csavarodik, mint mosás előtt. Ekkor a fent említett módszerrel kell megpróbálni a hosszát növelni, illetve csavarni is kell, hogy korábbi csavart formáját visszanyerje.

shibari-nation.com/freecontent/main.php?page=ropeprep

Végül néhány ötlet a kötél kezelésére, "kikészítésére"
"Az eljáráshoz szükséged lesz a kötélre (kender, len, juta), ollóra, néhány hulladék fonalra vagy madzagra, mosógépre, szárítógépre (tetszés szerint), gáztűzhelyre (tetszés szerint), hulladék vászonra vagy más, nehezebb ruhára, olajra (jojoba, vagy baba olaj).

A kötél leforrázása és mosása
Első lépésben vágd el a kötelet a megfelelő hosszúságúra. Bár, a művelet végén is vághatod a kötelet - mégis, rövidebb kötéllel könnyebben tudsz dolgozni. A kötél végét ezután csomózd meg, hogy meggátold annak kopását. Ezt lehet egyszerű nyolcas csomóval is megvalósítani.
A kötelet ezután lazán tekerd össze olyan nagyságúra, mint az edény, amiben forrázni, vagy mosni szeretnéd, és hulladék fonallal, vagy madzaggal (ne túl szorosan) kösd át.
Következő lépésben helyezd a kötelet a már kiválasztott edénybe, és engedj rá vizet. Forrald fel a vizet, de közben ügyelj arra, hogy a kötél ne lógjon ki a vízből. Forralás közben a kötél megkeményedhet, ezért célszerű egy fakanál segítségével a kötelet visszanyomni a vízbe, hogy teljesen elmerüljön abban. Érdemes le is fedni az edényt eme művelet közben, mert így a gőz átjárhatja a kötél anyagát (amennyiben nem sikerül a víz alatt tartani a kötelünket).
Ha a víz felforrt, alacsony hőmérsékleten hagyjuk pár órát főni benne a kötelet. Végül kapcsoljuk le a gázt a víz alatt és hagyjuk a vízben a kötelet, míg a víz ki nem hült (ez körülbelül 12 óra).
Végül öntsd le a vizet a kötélről és tedd mosógépbe. A mosásához finom mosás javasolt, kevesebb mosószerrel, mint általában a ruhaneműket szoktad."

shibari-nation.com/freecontent/main.php?page=ropeprep


Felhasznált oldalak
shibari-nation.com/freecontent/main.php?page=ropeprep
users.atw.hu/jerom-bdsm/htm/klub.php?iras=kalauz
www.fetishsex.hu/node/130


Link ajánló
japaneseropebondage.co.uk
www.schwelle7.hu/bizarr/67-bondage-riport-1
knottykink.com/blog/2013/3/17/types-of-bondage-rope
shibari-nation.com/freecontent/main.php?page=safety
esinem.com/category/articles/technique
bestslavetraining.com/training-techniques/guide-bondage-slave-training 

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!