Jelentkezz be itt!

A kínzás, s alázás felszabadítása

Avagy egy filozófus kötelessége

Ki korunk minden tudója, a bölcsesség kövének birtokosa? A pszichológus. Amit mond az szentírás, ha valakire azt mondja egészséges, annak boldog élete lehet, akit betegnek tart, azt el „kell” ítélnünk.

Kedvelem a pszichológiát, és hasznosnak tartom, ám van egy súlyos probléma - ami a BDSM-et is érinti -, a pszichológiai cikkek az utóbbi pár évben meglehetősen pozitívan nyilatkoznak a BDSM-ről. Különféle kutatásokkal is alátámasztva, hogy mi, akik ebben a csodálatos világban vagyunk, nemhogy betegek lennénk, de kiegyensúlyozottabbak is vagyunk, mint azok, akik csak a hagyományos szexet kedvelik (az ide illő v-vel kezdődő szakkifejezést szándékosan nem használom, mert agresszívnak és sértőnek tartom).

Néhány példa:

Pozitívan beszélnek rólunk a pszichológusok, hol itt a probléma?

Ha úgy gondoljuk, hogy a pszichológiai kutatások alaposak voltak és jó fényt vetnek a BDSM társadalomra, az eredmény, amit eddig képesek voltak elérni -szerintem- csekély. Rengeteg ember egy cikk címénél tovább sem jut - magyarul pedig igazán nagy oldalakon nem jelentek meg ilyen cikkek.

Mi gyakorol igazán hatást az emberekre? A bulvár cikkek, és regények. Tömegek számára mindegy, hogy a Szürke előtt is létezett BDSM irodalom, és az is mindegy, hogy mit írnak a pszichológusok.

Miért? Miért mindegy ez sokak számára? Itt érzem úgy, hogy a filozófusoknak kötelességük a pszichológusok mellé csatasorba rendeződni.

Úgy gondolom, hogy az emberek rengeteg beidegződése nem más, mint az ókorból fent maradt hitek és tanok, amiket sokan úgy azonosítanak, mint saját családjuk, koruk eszméit, amik korábban nem léteztek.

Azonban akárcsak -egyes- fajok, a tanok is képesek hosszú időn át úgy létezni, hogy szinte egyáltalán nem változnak.


Ízelítő galériánkból

Jelenleg egy klasszikus, francia szerző: Condorcet: Az emberi szellem fejlődésének vázlatos története (1986, Gondolat Kiadó, ford.: Pődör László) című írását olvasom, ami bár olyan korban és országban született, ahol dívott a BDSM (XVIII. századi, Franciaország) nem gondolom, hogy Condorcet szándékosan utalt volna a BDSM-re, ám a könyv felén túl, három helyet is találtam, ami elgondolkodtatott.

Az érzéki benyomásokat gyönyör és fájdalom kíséri, s az ember képes rá, hogy a pillanatnyi benyomásokat tartós-kellemes vagy kellemetlen – érzelmekké alakítsa át, sőt arra is, hogy más érző lények örömeinek vagy fájdalmainak a láttán vagy rájuk visszaemlékezve is átélje őket.

(59.p.)

Ebből a pár sorból -számomra- az következik, hogy az emberek képesek a gyengéd, de a fájdalmas dolgokat is élvezni, sőt még mások öröme, vagy szenvedése is képes kéjt okozni nekik. Ez egy nagyon modern felfogásnak tűnik.

Örömért történő vesszőzés
Klasszikus XVIII. századi, örömért történő, vesszőzés ábrázolás (az Egyesült Királyságból!)

Kicsivel később a szerző az emberek vezető és alárendelt csoportokba tagozódásáról ír, ami alapján szinte természetesnek tűnik, hogy sokan kedveljük a domináns-szubmisszív dinamika megélését:

Arra gondolok, hogy az emberiség két részre szakadt: a tanításra és a hívésre rendeltekre, vagyis egy olyan csoportra, amelynek tagjai gőgösen rejtegetik azt, amiről hivalkodóan azt állítják, csak ők tudják, s a többiekre, akik tisztelettudóan elfogadják, amit méltóztatnak kinyilatkoztatni előttük; az egyik csoport az értelem fölé akar emelkedni, míg a másik alázatosan lemond a magáéról, és emberi rangja alá süllyedve a közös emberi természeténél magasabb rendű előjogokat ismer el más emberekben.

(I.m.: 73-74.pp.)

Ha valaki egyetért abban, hogy Condorcet fenti szavainak lehet köze a BDSM értelmezéséhez, és helyeslően bólint, akkor vajon mi a gond?

Uralkodó és elnyomott?
Uralkodó és elnyomott?
Ahogy a cikk elején írtam, sok régi tanítás a mai napig, szinte változás nélkül fent maradt, így Epikurosz tanításai is:

Epikurosz a boldogságot a gyönyör élvezésébe és a fájdalom hiányába helyezi. Az erény abból áll, hogy követjük természetes hajlamainkat, de úgy, hogy nemesítjük és irányítjuk őket. Azáltal, hogy megelőzi a fájdalmat, és természetes képességeinket teljes erejükben megőrzi, a mértékletesség biztosítja az embernek mindazokat az örömöket, amelyeket a természet készített számunkra.

(I.m.: 122-123.pp)

Röviden: a fájdalom rossz, a gyönyör jó, és ez a természet rendje, főként, ha mértékletesen részesítjük magunkat csak gyönyörökben. Az, hogy a fájdalom szükségszerűen rossz valakinek nem igaz, ahogy az sem, hogy a gyönyör mindenképpen jó, vagyis, ami a legtöbb embernek gyönyört okoz lehet, hogy valakinek semleges, vagy éppen negatív. Lehet, hogy a többség számára egy gyengéd simogatás örömérzést okoz, de vannak olyanok, akik számára egy ilyen simogatás, maga a kénkövesen izzó pokol.

S bár sokan a mai napig az epikuroszi öröm felfogásban hisznek, ahol csak a gyengédség okozhat örömet, és a fájdalom csak szenvedést (és ez még csak az S/M dimenzió ellentéte a D/S-ről szó sem esett), igaz XIX. század vége előtt nem létezett a Sado/Mazochizmus kifejezés sem, 1969-ig pedig a BDSM (a D/S a dominanciára és az alávetettségre utal, míg a BD a kötözésre, mivel utóbbihoz csak nagyon csekély mértékben értek, ezért nem bátorkodom írni róla). Egyébként a Condorcet nevű francia községben Drôme megyében, állítólag kiváló domina szolgáltatásokat vehetünk igénybe:

https://www.woobs.com/dominatrix-escorts/france/drome/condorcet

 

2016.11.27.
Solymár

A szerző RisleyAddix RisleyAddix
Ferencz Dániel Benjámin, a.k.a. Risley Addix, 15 éve élem meg tudatosan BDSM és fétis vágyaimat. Három éve kutatom a BDSM és a fétisek evolúciós, pszichológiai, kulturális, történelmi hátterét. Idáig kétszer jártam az évente megtartott Római BDSM konferencián, itthon 2 évig szerveztem BDSM összejöveteleket, több előadást tartottam, illetve az első magyar LMBTQ és BDSM workshopon is előadtam, több előadótársammal együtt.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Hölgyeket szeretnék,hogy megtapossatok!! -
Olyan hölgyeket keresek,akik képesek megtaposni,,, különféle papucsokban,szandikban, és mezítláb is,,, cserébe bármit megkapsz,,, köszi!!
Van olyan fiu vagy lánnyaki kipróbálná,hogy "uralkodó" legyen? -

Biztos van valahol olyan fiu vagy lány aki szeretné szadi hajalamait ,perverz ötleteit kiélni egy középkorú,átlagos tastalkatu,kissé szörös mellü férfin.Kezdö "vámpirok",alázni szerető,harapást,fölérendeltéget igénylő domok vagy dominák! haaree@hotmail.hu

pofon,penekelés -

Zoli vagyok37éves szeretnék tartós kapcsolatot egy ojan lánnyal akit ha megérdemli ojan büntetéseket kapna tőlem hogy pofon,fenekelés,tenyeres,elverném a két kezét de rácsaphatok a hátára is

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!