Jelentkezz be itt!

Evolúció és BDSM?

El tudja képzelni?

Miközben az ember konferenciát szervez és angolt tanít, jól esik a léleknek egy kis táplálék:

Hetente kétszer járok a belvárosba zsidó hit és kultúra oktatásra, ahol a minap egy előadás közepén majdnem elnyomott az álom: sűrű hetem volt. Egyszer csak ezt hallom a rabbinktól: „Hiszen az ember is egy állat.” Kipattantak a szemeim és egyből élénken figyeltem az előadás további részét.

***

Ha vallásos az ember ha nem, elfogadhatja, hogy az ember is egy állat, egy főemlős, de nem majom. Értelmes, de nem monogám. Ha pedig a BDSM történelmét tekintjük meg, az is végigkíséri az ember történelmét.

Önmagában azonban az a tény, hogy már az ókorban, a középkorban és az újkorban is volt BDSM (Természetesen ebbe nyelvfilozófiailag bele lehet kötni: Létezhet-e úgy valami, hogy annak még nincs neve, vagy más neve van, mint később?) evolúciós szempontból nem bizonyos, hogy nagy jelentőséggel bír.

Valaki érvelhet úgy, hogy: „A BDSM csupán civilizációs betegség és nem a természetünk része, hanem beteg társadalmaink alakították ki bennünk ezeket a beteg vágyakat.”

Evolúció és BDSM

A BDSM úgy gondolom, hogy nem beteges, sőt kutatások is igazolják, hogy jótékony pszichológiai hatásai vannak.

Egy aspektusban azonban erősen igaza lehet azoknak, akik a civilizáció és a BDSM kapcsolatáról beszélnek. Az olyan elemek bekerülése a BDSM-be, mint a bőr, a lovaglópálca, a tűsarkú cipő és sok más tárgy és anyag, egyértelműen a civilizáció és nem a biológiai evolúció következményei.

De kérem bárki szóljon, ha az esőerdő közepén lát bonobókat (törpecsimpánzokat) selyem ruhában, ahogy egymást korbácsolják, egy andráskereszten…

***

Evolúció és BDSM
Evolúció
És még egy szót sem szóltunk írásunk tárgyáról a BDSM és az evolúció kapcsolatáról.

Az emberben sok viselkedés ösztönös, így az egymás feletti uralkodás, illetve a szükség esetén történő behódolás is, ezen felül számos olyan BDSM jellegű dolgot végeznek az emberrel közeli rokonságban levő állatok, ami nálunk is megfigyelhető.Korábban többször írtam ezekről a jelenségekről, vegyünk sorra párat:

  • Bizonyos mókus fajoknál, azok a hímek, akik nem tudnak egy párzási szezon alatt szaporodni, önkielégítenek és megeszik saját spermájukat, mert így értékesebb a tápanyag, mintha csak simán felszívódna testükön belül.
  • A kan kutyák vizelettel jelölik meg területüket (az emberek és a kutyák közti hasonlóság és közös szocializáció formálhatta az embert is a vizelet és a terület/tulajdon megjelölésének irányába)
  • A domináns nőstény kutyák gyakran ugranak rá más nőstényekre, vagy hímekre is, hogy befedezzék őket (ez a viselkedés erősen emlékeztet arra, ahogy a nők használják a strap on-t (felcsatolhatós műpéniszt és a különféle dildókat, amiknek történelme elég régi ahhoz, hogy logikai kapcsolatot tételezzünk fel egy ősi, női, domináns hágó ösztönre.)
  • A csimpánzoknál is létezik mazochizmus, erről Hermann Imre írt Az ember ősi ösztönei című kötetében, amiben egy csimpánz szándékosan nyúlt hozzá a rácsokhoz, amibe áramot vezettek, és láthatóan az élvezetért tette ezt. (Természetesen az áram egy civilizációs vívmány, ettől még a csimpánz a fájdalmat élvezte a kísérletben, így feltételezhetjük, hogy hajlama volt a fájdalom élvezetére)

Fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy a feltételezés szintjén a BDSM két részre bontható tudományosan:

  • Ösztönös, velünk született hajlamok, vágyak.
  • Kulturális, családi, szociális hatások.

Ízelítő galériánkból

Lehetséges, hogy valakiben semmilyen ösztönös, született hajlam nincs, de olyan erős társadalmi és/vagy családi hatások érik, amikre a BDSM-ben talál választ.

A BDSM genetikáját illetően –tudomásom szerint- nagyon kevés kutatást végeztek, ugyanakkor fontosnak tartom, ez változzon, hogy így kiderülhessen, van-e alapja az olyan feltételezéseknek, miszerint a BDSM-re (vagy bizonyos elemeire) való hajlamot lehet-e örökölni, és mennyire lehetnek ősiek ezek a hajlamaink, ha léteznek?

Annyi biztos, hogy a gorillák nem rúgnak senkit tökön tűsarkúval, és az orángutánok sem korbácsolják véresre a borneói embereket, sem kedvtelésből, sem bosszúból a dél-kelet ázsiai esőerdők kiirtása miatt. Azonban, amiért a főemlősöknek és más az emberekhez genetikailag viszonylag közel álló fajoknak nincs civilizációjuk és olyan ruha és eszköztárunk, mint nekünk, nem bizonyítja azt, hogy a BDSM-nek nem lehetnek ösztönös, genetikai alapjai.

Remélem, hogy a közeljövőben a BDSM pszichológiája és történelme mellett a kutatók figyelmét életmódunk lehetséges genetikai alapjai is felkeltik.


2016.07.10.
Solymár

A szerző RisleyAddix RisleyAddix
Ferencz Dániel Benjámin, a.k.a. Risley Addix, 15 éve élem meg tudatosan BDSM és fétis vágyaimat. Három éve kutatom a BDSM és a fétisek evolúciós, pszichológiai, kulturális, történelmi hátterét. Idáig kétszer jártam az évente megtartott Római BDSM konferencián, itthon 2 évig szerveztem BDSM összejöveteleket, több előadást tartottam, illetve az első magyar LMBTQ és BDSM workshopon is előadtam, több előadótársammal együtt.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!