Jelentkezz be itt!

Erkölcs és fetisizmus

Egyén, vagy rendszer?

I. Bevezetés

Az erkölcsi fetisizmus egy kiváltképp érdekes téma. Jelen írás középpontjában, azonban pont ennek ellenkezőjéről lesz szó.

Prótagorasz, az ógörög bölcselő szerint minden mértéke az ember (szerintem a rendszer).

Tehát, amikor valaki végrehajt egy tettet, csak az számít, hogy ő helyesnek, vagy erkölcstelennek tartotta-e cselekedetét.

Ezzel szemben az erkölcsi fetisizmus szerint, csak és kizárólag örökérvényű erkölcsi elvek léteznek. Ők ezeket fetisizálják/bálványozzák.

Prótagorasz szerintem tévedett, azonban az erkölcsi fetisiszták ragaszkodását az örökérvényű, erkölcsi igazságokhoz sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom.

 

II. Prótagorasz tévedése és egy rendszerszintű szemlélet

A mondás, miszerint minden mértéke az ember, alapvetően téves, és nem szükséges ennek bizonyításához bármiféle teológia érvelés, amiben arról értekezünk, hogy mindent az Örökkévaló határoz meg, tart fenn és irányít.

Kanyarodjunk a divat és a fétisek világa felé. Mikor valaki a boka villantó fétist gyakorolja és szépnek érzi magát attól, hogy converse (vagy converse utánzat), vagy más általa szépnek tartott cipőben flangál, ehhez esetleg még térd környékén, vagy combnál kiszaggatott farmert is felvesz, az az ember nem azért tartja szépnek magát, mert ő saját magának mértéke.

Prótagorasz karikatúra
Prótagorasz karikatúra

Az emberekbe a reklámok, a filmek, a divatmagazinok és még sok csatorna szépen, fokozatosan beletáplálja, hogy mi a szép. Elég kevés ember van, aki képes elvonatkoztatni a gyorsan mozgó-változó szépség-divat ideáltól.

Tehát a legtöbb esetben a rendszer határozza meg az emberek ízlését, de mivel ők számos esetben ezzel nincsenek tisztában, ezért azt hiszik, hogy ők saját maguk mércéi.

Azonban ez a mérce nagyon nem saját, ez az alábbi példából is kitűnik majd!

 

III. „Magassarkú combcsizma? Olyat én sosem vennék fel.”

2006 októberében találkoztam egy gyönyörű, fiatal, göndör hajú lánnyal Hűvösvölgyben (a napokban is láttam a Kolosy tér környékén, ezúton is köszönöm az ihletet!), aki térd fölé érő, lovassági csizma utánzatot viselt.

Hogy mi történt akkor, már többször leírtam. És a bizonyos első, utcai csizmacsókjaim után megkérdeztem tőle, hogy nem gondolja-e úgy, hogy ez a csizma kurvás, esetleg dominás viselet lenne. Azt mondta, hogy ez az eset csak akkor állna fent, ha a csizmájának minimum 10 centis sarka lenne.

Mit ad az Örökkévaló? Pár évvel később, 2008 táján, mikor már a magassarkú, combcsizmák is divatosabbak voltak, őt is láttam ilyenben, sőt 2013 nyarának közepén wesco csizmában nyomult a Margit híd lábánál. A saját elvei a divattal is gyorsan változtak, és úgy tűnik változnak is, továbbra is.

Az pedig, hogy bármilyen többlet fétis értéke lenne annak, amit ő, vagy a legtöbb ember hord, nincs tudatában.

 

IV. Szőrme: elfogadhatatlan!

Míg a XIX. század végén a szőrme volt az egyik legnagyobb fétis, mára sokak szemében erkölcsileg undorító és elfogadhatatlan ezek viselése. Miért történhetett ez a változás?

A XX. században megjelenő állatjogi mozgalmak valószínűleg nagy szerepet játszottak abban, hogy a szőrme viselését számos ember elítélje, de a műszőrmék és az állatmintás (a tigris csíkoktól, a tigrispiton foltokig) ruhák és cipellők tömegei árasztották el a piacot.

Ezek is rendelkeznek belülről fakadó, többlet fétis értékkel, hiszen a nagyvadak, vagy veszélyes állatok (például óriáskígyók) bőrének, szőrének viselése mágikus erő, nagy harcosi/vadász képességekre utalt, és hiába az utánzat, az ember ősi ösztöneire akkor is tudnak hatni a divattervezők és a reklámok, ha annak nem vagyunk tudatában.

 

V. Nem vagyunk szabadok

Baruch de Spinoza, holland-zsidó gondolkodó úgy tartotta, hogy az igazán szabad, aki elfogadja, hogy nem szabad. A divat és a fétisek rendszerszintű szemlélete pedig azt mutatja, hogy a legtöbb embernél itt is csak a szabadság illúziója van meg, beszéljünk akár szőrmékről, akár csizmákról, akár kígyó, vagy krokodilbőr táskákról.

A XXI. század embere már annyira szabad, hogy elfelejtette, hogy ő is csak egy teremtmény, és egyik teremtmény sem rendelkezik korlátlan szabadsággal. Nehéz elfogadni? Ettől még ez a helyzet.

Ön hány fétis elemet fedez fel ezen a képen?
Ön hány fétis elemet fedez fel ezen a képen?

2016.05.20.
Budapest

A szerző RisleyAddix RisleyAddix
Ferencz Dániel Benjámin, a.k.a. Risley Addix, 15 éve élem meg tudatosan BDSM és fétis vágyaimat. Három éve kutatom a BDSM és a fétisek evolúciós, pszichológiai, kulturális, történelmi hátterét. Idáig kétszer jártam az évente megtartott Római BDSM konferencián, itthon 2 évig szerveztem BDSM összejöveteleket, több előadást tartottam, illetve az első magyar LMBTQ és BDSM workshopon is előadtam, több előadótársammal együtt.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Ami engem is érint -

Ami engem is érint: Boka! Comb, lábfej. ;-) 

Ön hány fétis elemet fedez fel ezen a képen? -

Cipő, körömfestés, tetoválás, boka, lábfej, comb, ha nagyon elaprózzuk. :-) 

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!