Jelentkezz be itt!

Jár egy kis…

Mindenki fetisiszta?

Így szól a dal: „Kell egy kis áramszünet… Mindenkinek!” – Delta: Próbálj meg lazítani!

Az is jár igen, fontos a pihenés, ám az is igaznak tűnik, hogy mindenkinek – aki nem teljesen aszexuális, és ez nem sértés az aszexuálisoknak! - valamilyen mértékben van szexuális fétise.

Ennek okai részben társadalmiak, részben evolúciósak. Vegyünk egy példát.

LábfétisA leggyakoribb fétisnek tartják a láb és a cipő fétist (más néven rétifizmust). Nem egyszer hallottam már a dugócipő kifejezést. Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek azért van egy bizonyos/több cipőjük, hogy azt valakinek feldugják – bár ez a jelenség is létezik, illetve, van aki kifejezetten azt szereti, ha lábbal fistelik (öklözik).

Mit takar tehát a dugócipő kifejezés? Sok férfi szereti, ha a nő szép magassarkúban/csizmában van szex közben. Nem azért van ez feltétlenül, mert az adott férfi szeretne bármit is kezdeni a nőn lévő lábbelivel, egyszerűen így izgatóbbnak találja a nőt. Gyakran hallom, hogy: ”A tűsarkú öltöztet.” Nem egy olyan képet találni a neten/filmekben, ahol egy teljesen meztelen nőn nincs semmi, egy tűsarkún kívül.

Mi más ez, ha nem a szexuális fétisek egy enyhébb formája?

Ennek nem gondolom, hogy különösebb evolúciós oka lenne, sokkal inkább arról van szó, hogy a társadalom és a reklámok mind azt sugallják…sugallják? ORDÍTJÁK az embereknek, hogy a tűsarkú szexi. Egy reklám tábla, legalább egy éve hirdeti, egy tűz piros tűsarkúval:„Lapos talpú cipőben képtelen vagyok gondolkodni.” - Victoria Beckham.

 

Azonban sok más fétis is létezik, amit gyakran nem tekintenek fétisnek, vagy azért mert természetes fétis (egy adott testrészre irányul), ráadásul olyan testrészre, amit a társadalom általában legitimál, másfelől pedig azért sem, mert ezek a fétisek gyakran szintén enyhébbek, mint egy láb/kar/kesztyű/bőr/latex vagy lakk fétis.

Talán a leggyakoribb ezen fétisek közül a női mellek és fenekek – bár kétségtelen, hogy egy kidolgozott férfi mellkas, vagy formás fenék is lehet fétis. Nicki Minaj fenekét férfiak milliói imádják, és a nagy szilikon/természetes mellekért is rengeteg férfi rajong. A fétis definíciója szerint bármely tárgy/testrész/anyag iránti kiemelt vonzalom/szexuális vágy fetisizmust jelent. Ha egy barátunk rendszeresen a nők fenekét bámulja nem hiszem, hogy rá azt mondhatnánk egyszerűen, sztereotipikusan: „Ő is férfiből van,” míg rám, aki rendszeren a nők lábát és lábbelijét figyelem: „Fetisiszta.” Kétségtelen, hogy mértékbeli különbség lehet az adott emberek fetisizmusai közt, ugyanakkor, azért, mert valaki egy társadalmilag jobban szexualizált testrészt imád, nem biztos, hogy meg kell fosztanunk attól, hogy őt is valamely mértékben fetisisztának tartsuk.

A mell és a fenék természetes fétisek. Ugyanígy a haj fetisiszmus is az. Ez jellemzően a hosszú hajra irányul, bár sokan vannak, akik a rövid hajú/kopasz embereket fetisizálják. A hosszú haj fetisizmusnak, úgy vélem alapvetően evolúciós magyarázata van; természetesen a sampon reklámokban, fényes tündöklő hajkoronák is hozzá járulnak ehhez. Mi is ez a magyarázat? Miért van az, hogy hosszú idők óta rengeteg anyuka szeme fénye, az ő hosszú hajú lánya/lányai?

Két okra tudom visszavezetni ezt evolúciósan:

  • A hosszú haj jó, fizikális védelmet biztosíthat a fejnek.
  • A hosszú hajba kapaszkodva könnyebben lehet(ett) közösülni egy nővel.

Ezek a magyarázatok könnyen lehetnek tévesek, azonban ha így is van, akkor is nagyon sok ember van oda a hosszú hajú nőkért, illetve megint csak sok ember a hosszú hajú férfiakért – kérem a rövid hajúakat és kopaszokat, hogy ne sértődjenek meg, tudom, hogy sok embernek ez a fétise, jó magam is kopaszodok, így ha nem jutok el Thaiföldre egy őssejtkúrára, akkor hamarosan én is a kopaszok táborát fogom gyarapítani!

Feromon fétisEgy másik nagyon gyakori fétis az illatokhoz/szagokhoz köthető: bár az emberek szaglása korántsem olyan jó, mint a kutyáké, vagy más állatoké, az illatok/szagok ránk is erős hatást gyakorolnak.

A szagok/illatok fetisizálása esetében is beszélhetünk mind evolúciós, mind társadalmi hatásokról.

Hankiss Elemér: Az ezerarcú én című kötetében rengeteget foglalkozik a különféle parfümökkel. Ha valaki egy Hugo Boss/Gucci, vagy más high fashion brand-el fújja be magát, az sok ember számára lesz vonzóbb, főleg akkor, ha szóba is kerül, hogy milyen drága parfüm jutott a szagló személy orrába.

A parfümök illatának fetisizálása egyértelműen társadalmi jelenség, a reklámok, és az ember áru fetisizálási hajlamai miatt rengeteg ember van, akinek szexuális vágyát egy mesterséges illat képes kisebb/nagyobb mértékben fokozni. Állíthatjuk tehát, hogy a parfümök illata és maga a parfümök magas státusa is lehet szexuális fétis.

Mi a helyzet a természetes szagokkal? Ami sokak számára szag az mások számára lehet illat. Számomra például a lócitromnak is kellemes illata van, mert gyerekkoromban sok időt töltöttem Sümegen a Capári Lovastáborban, és az ammóniás illat jó emlékeket idéz fel. Ettől azonban nincs szexuális értelemben vett lótrágya fétisem. Azonban vannak olyan testillatok, amiket sokan fetisizálunk.

A koszos-szagos dolgokhoz való vonzódás összefoglaló neve: mizofília. Számos formája van: van, aki a pisis bugyikhoz vonzódik, van aki azt szereti, ha a fehérnemű össze van mensturálva, van, aki az izzadt harisnyás lábfejeket, vagy izzadt sportcipőket imádja szagolni. A legtöbb ember teljesen értetlenül áll ezek előtt a jelenségek előtt. Még azon Hölgyek többsége sem érti ezeket a „perverz állatokat”, akiknek ilyen fétisük van. Roppant egyszerű pedig a magyarázat: mind a pisiben, mind a menstruációs véres folyadékban, mind a talp, mind a hónalj izzadtságban olyan feromonok és egyéb kémiai anyagok vannak, amik természetes, szexuálisan izgató illatok.

Bár a társadalom arra nevel bennünket, hogy minél finomabb, mesterséges illatokat tegyünk magunkra, ezek valójában elnyomják az igazi testillatunkat, pedig a párválasztást a feromonok nagyban elősegítik.

***

Mint láthattuk – legalábbis a szerző így gondolja - a fétiseknek alapvetően két oka van:

  • Evolúciós örökségünk
  • Társadalmi hatások

Ez a két ok, könnyen is tud kapcsolódni. A szexuális fétisek mértéke pedig az enyhétől, a betegesig (mások zaklatása) és az életmódig (beleegyezéses fétishez köthető tevékenységek) terjedhet. Attól pedig, hogy valaki a melleket, a feneket, vagy éppen az újabb divat kapcsán (boka villantó fétis), a bokákat fetisizálja nem lesz kevésbé fetisiszta, mint egy hónalj, egy pisis bugyi, vagy egy izzadt zokni imádó. A fetisizmus mértéke a lényeg a fetisizmus megértése és mérésekor, nem pedig a fétis tárgya.

Risley Addix
2016.03.23.
Budapest.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

harisnya-és klumpafetisizmus. -

Üdvözlök Mindenkit!

Egyetértve a cikk tartalmával,az imádott tárgy fontos  dolog,de az első helyen az azt viselő hölgy legyen!

Gyerekkorom óta tartom nagyon erotikusnak a harisnyát,különösen a harisnyanadrágot,és a fatalpú lábbeliket,

főleg a klumpát.Ezek mindig is megmozgatták a fantáziámat,jó néhány meghatározó élmény hatására.Belőlem ezek az élmények

kihozták ezt a "perverziót",ami mindig is így lesz,Biztosan vannak sokan hasonlóan,de nem mindenki beszél róla szívesen.

köszönöm!

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!