Jelentkezz be itt!

Urakról és Úrnőkről

A felelősség kérdése

Sokan élnek képzavarban. Nyilvánvalóan én sem vagyok tökéletes és a világ sok dolgával kapcsolatban rosszul gondolok dolgokat az autóktól, a főzésig. Ugyanakkor hazánkban - tapasztalataim szerint - sokaknak fogalmuk sincs arról, hogy mekkora felelősség valaki Urának, vagy Úrnőjének lenni. Ezt BDSM értelemben értem. Különbséget kell ugyanis tennünk dom/domina és sub/subrina, Úr/Úrnő, illetve szolga/szolganő közt.

Az angolban használatosak a top (felső) és bottom (alsó) kifejezések. Ezeket jellemzően azokra használjuk, akik csak egy/több játék során veszik fel a domináns/szubmisszív szerepet. Ezek szinonimájaként használhatjuk a dom/szub kifejezéseket. Mi a helyzet azonban azokkal, akik számára a BDSM életforma? Itt más szavakkal találkozhatunk: Úr, Mester, Úrnő, Gazda / szolga, kutya, ló, szolganő.

Egy olyan kapcsolatban, ahol a BDSM nem csak játék, hanem életvitel/életforma, nem lehet a szolgát/szolganőt bottomként kezelni, akivel csak addig foglalkozunk, amíg a játék tart, illetve utána megfelelő utógondoskodásban (aftercare) részesítjük.

Urakról és Úrnőkről

Magyarországon azonban - tapasztalataim és mások beszámolói alapján - más a helyzet. Itthon sokan úgy viselkednek a szolgájukkal/szolganőjükkel, mintha csak a bottomjuk lenne. Játék és más semmi. Még az aftercare is gyakran elmarad. Természetesen, ha megkérdezünk egy Úrnőt/Urat erről, valószínűleg bőszen tagadni fogja a valóságot, hiszen nagyon nem áll érdekében, hogy kiderüljön róla, hogy a BDSM alapvetéseivel vagy nincs tisztában, vagy tisztában van ugyan vele, csak éppen egyáltalán nem érdekli!

Egy Úron/Úrnőn több felelősség van, mint egy szubon. Kutatások szerint a domináns felek a BDSM-ben intelligensebbek azoknál, akik nincsenek benne a BDSM-ben, és bár a szubok is intelligensebbek az átlagnál, a dominánsok viszik a prímet. Nem tudom, hogy ez a kutatás pontosan hány emberre és hány országra terjedt ki, azonban Magyarországon sok Úrnak/Úrnőnek fogalma sincs arról, hogy mi az a felelősség. „Mindörökre felelőssé válsz azért, amit megszelídítettél.” - hangzik el A kis hercegben a róka szájából.

Urakról és ÚrnőkrőlEzért fontos tisztázni, hogy csak egyszeri játékról, többszöri játékról, vagy életvitelszerű BDSM kapcsolatról van-e szó a felek közt. Ugyanis, ha a felek csak játszótársak, úgy nem elvárható a domináns féltől, hogy a bottomra/szubra folyamatosan odafigyeljen. Azonban ha valaki úgy gondolja, hogy egy másik ember a szolgája/szolganője, az már teljesen más helyzet.

Itthon sokan fordítanak meglehetősen kevés figyelmet a játékon túli részletekre. Illetve az is gyakran megtörténik, hogy egy Úrnak/Úrnőnek csak elvárásai vannak a szolgája/szolganője felé, ugyanakkor viszonzásul vagy nem ad semmit, vagy csak eleinte teszi ezt meg, mint a klasszikus mesében, a mézeskalács házban lakó boszorkány.

Több olyan BDSM kapcsolatról is tudok (és én is voltam ilyenben), amit az imént a mézeskalácsház lakójával jellemeztem. Nyilván nagyon kényelmes, ha valaki az egész havi fizetését átutalja nekünk (akár több százezer forintot; igen ilyen kapcsolatról is tudok). Azonban az már sokakban nem merül fel, hogyha egy szubot ilyen mértékben használunk anyagilag, akkor oda is kellene figyelnünk rá, mind egzisztenciálisan (vajon meg fog-e tudni élni, ha igen, miből), mind pedig lelkileg és testileg.

Ez azonban akkor is igaz, hogyha a szubtól egy fillért sem kap valaki; illetve a teljes fizetés és a 0 anyagi támogatás közti bármilyen verzióban! „Mindörökre felelőssé válsz azért, amit megszelídítettél.”- Ezt minden Úrnak/Úrnőnek észben kell tartania. Egy percig sem állítom, hogy könnyű dolguk van az Uraknak/Úrnőknek, ám akármilyen hivatást, vagy életformát választ magának valaki, tisztában kell lennie saját kötelességeivel, és a hivatásával/életformájával járó kockázatokkal.

 

U.I.: részben ezért is szervezzük az I. Magyar BDSM Konferenciát, hogy jobb és teljesebb legyen a BDSM kapcsolatban élő emberek élete.

Risley Addix
2016.03.23.
Budapest, egy vidékre tartó vonat fedélzetén...

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!