Jelentkezz be itt!

Az ősvadász sub

Mitől vagyok ősvadász, és ez hogyan egyeztethető össze a subsággal?

Sokan azt gondolják emiatt, hogy az élet minden területén sub vagyok. Ezen pedig általában az sem segít, ha érvekkel alátámasztom az ellenkezőjét. Érdekes az én Mommy-m megfontolása, miszerint:

Mindenki az, aminek tartja magát, és senki nem vitathatja el tőle az önidentitását.

A BDSM-en belül swtich vagyok (számszerűsítve: 20%-80% a domináns-sub arány a játékok során). Mitől vagyok ősvadász, és ez hogyan egyeztethető össze a subsággal?

Két fontos kiindulópont segített az önmeghatározásomban:

Sokáig szabadkoztam amiatt, hogy intim helyzetekben sokszor morgok, hörgök, szeretem ha karmolnak, vagy ha erősen harapok. Azt hittem ez valami teljesen furcsa, embertől idegen viselkedés.

2009-ben olvastam először evolúciós pszichológiát. Röviden összefoglalva az evolúciós pszichológia azt tanítja, hogy az ember is egy állat, rengeteg ösztönnel, egy olyan állat, aminek elméje nem sokat változott a későkőkorszak óta.

A Fetlife pedig bővelkedik önmeghatározásokban, a fetisisztától, a mommy-n, az Úrnő többféle meghatározásán át (Domme, Mistress. Utóbbi a tapasztaltabb Úrnőt jelenti), a peten át, a furry (szőrös, bundás)-ig.

Mit jelent ősvadásznak (primal predator) lenni számomra, és hogyan fér ez össze alapvető sub mivoltommal?

Az ősvadász olyan ember, aki lesi a prédáját, ki/megfigyeli, majd lecsap rá. Ez a megfogalmazás sokakban rossz érzéseket kelthet. Azonban jó hírem van, itt semmiféle erőszakról nincs szó. A préda ki/megfigyelése pszichológiai síkon történik, és a lecsapás nem erőszakra utal. Ezt azért írom le többször, mert sokan nem merik felvállalni, hogy ősvadászok, tudván, hogy sokan azonnal erőszaktevőként kategorizálják be őket (a Fetlifeon a többi kategóriához képest meglehetősen kevés ember határozza meg magát primal predator-ként).

A becserkészés után azonban nem az következik nálam-, amit sokan tartanak a subokról, vagyis az alulról irányítás (topping from the bottom). Akit ez a téma érdekel annak javaslom a Duke of Burgundy című BDSM-játékfilmet:

A vadászat addig tart, amíg megtalálom a számomra megfelelő személyt/személyeket, ezután törekszem alkalmazkodni hozzájuk. Ez nem azt jelenti, hogy nem mondom el nekik a vágyaimat, hanem azt, hogy törekszem a saját egóm visszafogása által a kezükbe helyezni az irányítást.

Annak ellenére, hogy a BDSM-ben alapvetően sub vagyok, úgy gondolom, hogy a vadász magatartás ennek egyáltalán nem mond ellent, sem szexuális értelemben, sem pedig erkölcsileg.

Igen vannak más fajta vadászok is, akik a préda többszöri ellenkezésére is tovább kergetik őket. Két ilyen embert ismerek. Az egyik dominánsként, a másik switchként határozza meg magát. Mommy megfontolását követve egyikőjük ön-identitását sem vonom kétségbe. Ugyanakkor Mommy azt is mondta, hogy az önmeghatározásnál a jelzőket nem kell elfogadnunk. Ha tehát valaki azt mondja magáról, hogy: „Előzékeny sub vagyok. Udvarias domináns vagyok. Mások kéréseit tiszteletben tartó ősvadász vagyok.” Ezek közül annyit kell elfogadnunk: „Sub vagyok. Domináns vagyok. Ősvadász vagyok.” Azonban az emberek saját magukkal kapcsolatos minőségi ítéleteit/véleményét nem kell elfogadnunk.

Bár a fent említett két úriember nem ősvadászként - lehet, hogy nem ismerik ezt a kategóriát, mert kevéssé ismert - határozza meg önmagát, annyi bizonyos, hogy ők is előszeretettel vadásznak. Véleményem szerint azonban olyan módon teszik ezt, hogy teljességgel figyelmen kívül hagyják a prédák akaratát.

Azonban bármely switch, domináns vagy sub önmeghatározásának véleményezését nem szabadna, hogy más emberek viselkedése befolyásolja.

Mommy szerint még az sem szükséges, hogy bárki megindokolja, hogy miért tartja annak magát, aminek. Ennek ellenére, szeretem érvekkel alátámasztani az önidentitásomat. És igen, a BDSM-en belül is vannak zaklatók, vannak, akik nem tisztelik mások akaratát, azonban ez nem beállítottság függő. Mind a fetisiszták, mind a dominánsok, mind a subok, mind az ősvadászok közt találunk ilyen embereket.

Ne ítéljünk meg másokat beállítottságuk és előítéleteink miatt!

Risley Addix
2016.03.09.
Solymár

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!