Jelentkezz be itt!

Latex tisztítása és ragasztása

Viselet utáni teendők, tisztítás, sérülések javítása latex ruhákon

A latex egy természetben előforduló anyag. Egy tejes, viszkózus folyadék, amely a Hevea Braziliensis fában található. A folyadék betakarítása után ammóniát adnak hozzá, hogy megakadályozzák a megszilárdulását. Az így kapott keveréket ez után leszűrik és dúsítják. A vulkanizálás előtt színezőanyagot adnak a latexhez, majd feltekercselik, akár a függönyöket a textilgyárakban.

A legtöbb latex ruhát latex lapokból készítik. Ekkor a mintát ráteszik az anyagra, kivágják, majd összeragasztják. Bizonyos ruhaneműk, mint a kesztyű, harisnya, és némely csuklya „mártásos” eljárással készül. Ekkor a formát folyékony latexbe mártják, majd hagyják megszáradni.

Habár a latex könnyen nyúlik, komolyabb igénybevétel, feszítés hatására elszakadhat. Ennek az anyagnak „memóriája” van. Ez figyelhető meg a harisnyáknál is. Ha az ujjunkkal benyomjuk a harisnyát, annak a lenyomata ott marad az anyagon (a memóriájában), különösen akkor, ha már régebb óta használt anyagról van szó. A latex is hasonlóan viselkedik huzamosabb igénybevétel esetén. Egy kisebb lyukból az anyagon könnyen lehet hatalmas hasadás is.

Ízelítő galériánkból

A latex viselésének az olajozás a kulcsa, bár némelyek erre a célra hintőport használnak. Igazat megvallva a hintőporozás elég kellemetlen érzést kelt és nem igazán kielégítő a hatása. Akár fehér foltok is megjelenhetnek például a nyak körül kialakított lyukaknál, amikor az izzadság elkeveredik a hintőporral és az elkezd szivárogni. Erre a célra tökéletes a szilikon alapú kenőanyag, mint a Kult és az Eros. Illetve az ID által készített Millenium, melyet ugyanaz a cég gyárt, mint a Gilde-t és a Wet-et. A Millenium szilikon alapú, csak valamivel kevésbé csúszós, mint az európai márkák, és sokkalta olcsóbb. Tapasztalatok alapján folyékony síkosítót használni sokkal jobb, mint hintőport. Alkalmazd ezt az anyag belsejébe juttatva, majd enyhén dörzsöld össze az anyagot; valamint kevés folyadékot kenj a bőrödre is és kend szét egyenletesen. A szilikon alapú síkosítók az anyag megóvására és fényezésére is használhatók.

Fontos megjegyezni, hogy vannak, aki allergiásak a latexre, illetve a szilikonra. Ha kétséged támad e felől, ne használd őket!

A latex ruha viselése után szükséges annak tisztítása, karbantartása is. Miután levetted a ruhadarabokat, azonnal fordítsd ki és öblítsd le őket kissé szappanos, vagy enyhe folyékony mosószeres langyos vízzel. Ne használj semmiféle zsírt, vagy olajat a tisztításhoz, mert ez károsíthatja az anyagot! Töröld le a felületet puha nedves ruhával, de ne dörzsöld! Alaposan öblítsd le, és rázd le a felesleges vizet. Száraz, szöszmentes törülközővel itasd fel az anyagról a nedvességet, amennyire lehet, majd hagyd a ruhadarabokat száradni. Semmiképp ne használj hajszárítót, csak azért, hogy hamarabb megszáradjon! Ha mindez megvan, fordítsd ki a ruhadarabokat és ismételd meg azon az oldalán is ezt a folyamatot. Miután ezzel végeztél, szilikon alapú kenőanyaggal kend be kívül és belül az anyagot. Végezetül pedig tedd a számodra oly kedves ruhadarabokat az erre a célra készített zsákba, és fénytől mentes környezetben helyezd el őket. A fénytől mentes környezet megvédi a latex ruhát az UV fény káros hatásaitól, és hosszabb élettartamot biztosít ez által nekik.

Mint már említettem a latex ruha az évek során, illetve komolyabb igénybevétel, feszítés hatására elszakadhat. A szakadások, repedések eltüntetésére ajánlják a Latexa latex javító készletet. Ez voltaképpen úgy néz ki, mint egy kerékpár gumiabroncs javító készlet Dániából néhány darabka latex-el, kis mennyiségű hintőporral és ecsetszivaccsal a dobozban.

Így lehet a latex ruhán keletkezett lyukakat kijavítani, valamelyest eltüntetni
Ha lehetséges, ezeket a lépéseket az anyag mindkét oldalán végezd el! A lyuk méretétől függően vágj ki egy legalább 1,5 cm átmérőjű darabkát latex hulladékból. Tisztítsd meg a kijavítani kívánt terület körül a felületet 70%-os izotropil alkohollal, hogy eltávolítsd az olaj, illetve egyéb síkosító maradékokat. Finoman „csiszold” át a lyuk körül a felületet finom szemcséjű csiszolópapírral, mind a külső, mind a belső oldalán az anyagnak. Ez által jobb tapadást biztosítasz majd a ragasztónak. Vékonyan vidd fel a ragasztót mindkét oldalon. A latex könnyen felgöndörödik, ezért légy óvatos ezen mozdulatok közben, hogy mindezt elkerüld! A ragasztónak enyhén meg kell száradnia, mielőtt az anyagot ráhelyeznéd. Ez után tapaszd a latex darabot a kijavítandó lyukra egy sík felületen, meggyőződve közben arról, hogy nincsenek légbuborékok a két anyag között. Akár nyújtófát is felhasználatsz annak érdekében, hogy teljesen sima felületet kapj a ragasztás után.
Újabb használat előtt hagyd 24 órát száradni az így megragasztott ruhadarabot.

Szakadások esetén hasonlóképpen járhatsz el, de azért van némi különbség az eljárásban. Éles lyukasztógéppel készíts egy kör alakú lyukat a szakadás két végét magába foglalva, ez által magakadályozható, hogy még nagyobbá váljon a szakadás. A hulladék latexből kivágott darabka lehetőleg legyen ovális alakú és legalább 0,7 cm-el szélesebb, mint a szakadás, mindkét végénél.
A további lépések megegyzenek a már fentebb említettekkel.


Forrás:
www.crimsonmane.org/spikevision/latexcare.html

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Domináns hölgy -

Kerenék olyan domináns hölgyet aki alatvalóját keményen fegyelmezi, bünteti jutalmazza. Alázatos szolgálója lennék minden kivánságát lesném minden parancsát teljesítem. Ernyövem kulcsát kezében ajánlanám és még más egyebeket is felajánlok. 

Latex javítása -

Én őket tudom ajánlani: rubber.hu/wp/javitas

javítás -

Sziasztok! Egyik latex ruhadarabom elszakadt és érdekelne hogy milyen anyagokat használtok (izotropil és ragasztó) a javításhoz és ezeket hol tudom beszerezni.
A választ előre is köszönöm :)

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!