Jelentkezz be itt!

ADHD és a szexualitás.

Blogbejegyzés

ADHD és a szexualitás.

Talán ezen a platformon még nem is írtam az ADHD-ról. Több ok miatt is foglalkoztat a jelenség. Egyrészt a kisebbik lányomnál nem is olyan régen elvégezték a Pieron figyelemtesztet, ahol az ő figyelme még elkalandozott, bár ez ebben a korban még irreleváns, mindenesetre nem árt erre odafigyelni. Különösen azért sem, mert ez színtiszta genetika, és az én esetemben erről már vagy 8-10 éves korom óta tudunk. Pedig én pont akkoriban voltam gyerek, amikor erre még csak elkezdtek odafigyelni. Azelőtt észre sem vették, vagy egyszerűen rossznak, kezelhetetlennek tartották az ilyen gyerekeket. Lényegében ez így meg is magyarázza, hogy miért diagnosztizálnak manapság olyan sok gyereket ADHD-val. Tehát feltehetően nem arról van szó, hogy egyre többen lesznek, valójában mindig ilyen sokan voltak, csak nem tudták, hogy van ilyen. A 16-os kromoszómánál ha egy enzim alul termel, akkor autizmusról beszélünk, ha felül termel, akkor ADHD-ról. Természetesen gyógyszeresen is szinten lehet tartani, de én azt gondolom, hogy ez inkább csak az extrém esetekre lehet érvényes. A DSM-ben is szerepel, de ez ennek ellenére nem egy mentális betegség.

Valamiért sokáig tévesen azt gondolták, hogy ez egy gyermekkori állapot, amit ki lehet nőni, de ez hülyeség. Sőt, a lányoknál igen gyakran fel sem tűnik gyerekkorban, mert akkor ráfogják mindenfélére, hogy ez a lány egy kicsit fiús, kicsit vagány, ilyesmi. Aztán felnőtt korban ez újra kibukik, és hát kevesen beszélnek és írnak róla, -még a DSM sem említi-, hogy ezeknek a tüneteknek egy jó része a szexualitáshoz köthető. Nézzük, hogy konkrétan melyek ezek!

Hiperszexualitás;

Az ADHD okoz egyfajta nyugtalanságot az emberben. A szex endorfinokat szabadít fel, ami aktiválja az agy neurotranszmittereit, és ez ellensúlyozza a belő nyugtalanságot. Viszont ha a neurotranszmitterek szintje lecsökken, az fokozhatja az impulzivitást vagy a kockázatvállalást. Pedálul úgy, hogy nincs védekezés szex közben, és egyszerre több partnere is van az illetőnek. De ide tartozik a drogfogyasztás is. A pornóra való hajlam nem része az ADHD diagnosztikai kritériumainak, ennek ellenére lehet egy szexuális tünet. Létezik egy gondolat; –már nem tudom, hogy kitől származik- miszerint a maszturbálás valójában egy menekülés a valóság elöl. Itt gyakran tényleg erről van szó.

Hiposzexualitás;

A hiposzexualitás a hiperszexualitás ellentéte. Az ember libidója bezuhan, és elveszíti az érdeklődését a nemi vágyak után. Ennek oka lehet maga az ADHD, de a gyógyszerek mellékhatása is – különböző antidepresszánsok-, amit az ADHD-ra szoktak felírni az orvosok. Önmagában a szex nem jelent kihívást az ADHD-val élők számára, de problémát jelenthet a szex közbeni koncentráció, elveszíthetik az érdeklődésüket a nemi aktussal kapcsolatban, vagy csak elkalandozik a figyelmük. Az ADHD-ban szenvedő nők arról szoktak beszámolni, hogy vagy nagyon nehezen érik el az orgazmust, vagy rövid idő alatt akár többször is képesek elélvezni. Az ADHD egyik jellemzője a túlérzékenység, ami jelen lehet a szexualitásban is. A szexuális együttlét során tapasztalt, hangok, illatok, érintések, ízek visszataszító és idegesítő lehet a számukra. A hiperaktivitás pedig gyakran akadálya lehet annak, hogy megfelelő intimitás alakulhasson ki a felek között, mert nehézséget okozhat az, hogy olyan könnyen ellazuljanak. Viszont ezt remekül lehet ellensúlyozni kreatív ötletekkel.

A jóga és a meditáció egy remek technika lehet arra, hogy le tudjuk csendesíteni a gondolatainkat. A testmozgás pedig pozitívan hat a neurotranszmitterekre, ami jó hatással lehet az intimitásra is. Vannak olyanok, akiket a fény zavar. Talán számukra a legjobb megoldás, ha egyszerűen lekapcsolják a villanyt, de be lehet vetni gyertyát vagy hangulatvilágítást. Vannak, akik gyorsan ráunnak bizonyos pózokra. Hát kísérletezzetek, váltogassatok többször a pózok között, találjatok ki új pózokat, mindenre úgy sem lehet ráunni! Alapvetően teljesen kielégítő szexuális életet tud élni bárki, aki ADHD-val él. Sőt, ha azt veszem megvannak ennek az előnyei is, hisz gyakran igen élénk a fantáziánk. Lábjegyzet;
Úgy korrekt ha megjegyzem, hogy vizsgáltak olyan felnőtteket, akiket gyerek korukban gyógyszeresen kezeltek ADHD-ra. Nem lehet tudni, hogy a gyógyszerek milyen „maradandót” okoztak, de az ADHD-sok és a nem ADHD-sok között semmiféle különbség nem volt. A szakemberek viszont úgy találták, ha nem kapnak gyógyszeres kezelést abban az életszakaszukban, könnyen lehet, hogy felnőttkorukra mentális problémákkal kéne szembenézniük.

A szerző VoodooLove VoodooLove
Torzult szeretetnyelvű szadista gazember vagyok, aki a Galaktikus Birodalom, partizán gerillájaként, szub-mazó kurvákkal gengszterkedik, puncipecegtető switchekkel trollkodik, és agyonbassza a tömegkultúrát (is). Időnként női hangon beszélek. Áldozatomat nem ölöm meg csak megsebesítem. Ismeretlenekkel nem játszo(k), keresztbe teszem a kezem előttük. Joker és Harley nem viccel! Tudd hol a helyed szuka! Különben úgy jársz, mint Csipkerózsika, akit megbasztak alva, és kilenc hónap múlva Ikreknek ad életet.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!