Jelentkezz be itt!

Felvilágosult szexualizmus - A szexualitás meghatározása

Blogbejegyzés

Felvilágosult szexualizmus - A szexualitás meghatározása

Ha a szexualitásról kell értekeznem, talán első lépésként a szexualitás fogalmát illene meghatározni. Van egy nagyon egyszerű definíció erre.

A szexualitás: A velünk született nemi ösztön működése, amely biztosítja a faj fennmaradását.

De ahogy Freud is mondta egy előadása során, nem hiba, ha ezt a szót sokkal tágabb értelemben használjuk, mint ahogy azt alkalmazni szokták. Ez a felfogás mindössze az utóbbi 2-300 évben alakult ki. A szex szó a latin sexus szóból ered, de ezt eredetileg csak a nemekre használták. Tehát, hogy valaki férfi vagy nő. Főnévből melléknévvé csak a 18. században alakult és ekkor terjedt ki a nemzésre is, ami leginkább a botanikából, a „methodus sexualis” növényosztályozási rendszeréből jött. A szexualitás fogalma az orvostudomány és a biológia fejlődésével egy új értelmet nyert, miszerint a növények és állatok nemi lények, és a viselkedésüket a nemük befolyásolja.

A 19. századra már megjelentek olyan fogalmak, mint a szexuális vágy és a szexuális aktus, melyek már nem csak a fajfenntartással kapcsolatos viselkedést jelölték, hanem kiterjedt a szexuális izgalomra és élvezetre is. Lásd például önkielégítés vagy homoszexualitás. És, hogy legyen egy kis magyar apropója, a homoszexuális kifejezést Kertbeny Károly (1824-1882) magyar újságíró alkotta meg, amit azóta majd minden nyelv átvett és alkalmazza, a heteroszexuális kifejezés pedig ennek nyomán jött létre. Ekkor még a homoszexualitást bűnnek, betegségnek és fogyatékosságnak tartották. A 19. század végére, főleg a pszichoanalízis hatására, a szexualitást már a személyiségünk részének tartották, egy olyan átfogó sajátosságnak, ami az érzelmeinkre és a cselekedeteinkre is hatással van. Pontosan erre utalt Freud is a bevezetőm elején.

Igen ám, de hiba lenne, ha nem értelmeznénk még tágabb értelemben, hiszen a szexualitásnak van egy társadalmi vonatkozása is. Az ipari forradalomnak köszönhetően, a nemiség szélesebb körű értelmezését jelentősen befolyásolták az iparosodással együtt járó társadalmi változások is. Beindult a polgárosodás, és a termelékenység és a profit érdekében szigorú fegyelmet követeltek az alkalmazottaktól. Tehát a vágyakat a profitszerzés érdekei alá rendelték. A polgárság a szexualitást csak és kizárólag a gyermeknemzésben látta, és a székeléshez vagy vizeléshez hasonlóan erről nem illet beszélgetni. A 19. századra a szexualitás tabuvá vált, és nagyon kellett ügyelni a valláserkölcsi látszatra. Ezzel egyidőben pedig felvirágzott a prostitúció és a pornográfia. Ez a társadalmi tudathasadás azt eredményezte, hogy a szakmai körökben a szexualitással kapcsolatos hétköznapi kifejezéseket felváltották a latin és görög eredetű szavak. A szexualitás szó egy elfogadott kifejezés lett, ami lehetővé tette, hogy tárgyilagosan lehessen írni ezekről a „tabu” témákról.


Ismeretlen fényképész: Bordélyházi aktsorozat 1900 körül
 

Tehát egy viszonylag új meghatározás szerint a szexualitás olyan testi és lelki folyamatok összessége, amely közvetlenül vagy közvetve a nemiség egyéni vagy társadalmi vonatkozásaival függnek össze. Mivel az ember szociális lény, így a szexuális viselkedés is szociális, azaz tanult jellegű. A szexuális viselkedést tehát nem csak az élő szervezetre jellemző tulajdonságok határozzák meg, hanem a szociális helyzetei és élményei is. A szexuális viselkedés alatt pedig nem csak a szexuális izgalmat, vágyat, és gyereknemzést értjük, hanem a férfias és nőies viselkedést is, ami sokféle lehet és az egyén egyik fő jellemzője. A pszichoszexualitás pedig a nemiség pszichés vonatkozásainak összesége az egyénben. Ide tartoznak a nemiséggel kapcsolatos ismeretek, beállítottságok, készségek, képességek és tapasztalatok. Halkan jegyzem meg, hogy amikor transgender, vagy LMBTQ szemléletű emberekkel vitatkozom a pszichoszexuális fejlődésről, az eddigi tapasztalatom alapján, nincsenek tisztában a pszichoszexualitás fogalmával (tisztelet a kívételnek), és rendszerint számon kérik rajtam, hogy magyarázzam meg mit értek alatta. Nahát, ezt nem én találtam ki, hanem ezt a fejlődéselméletet leginkább Sigmund Freud (1856-1939) fejlődés-teóriája alapozta meg, amire később még visszatérek.

A szerző VoodooLove VoodooLove
Torzult szeretetnyelvű szadista gazember vagyok, aki a Galaktikus Birodalom, partizán gerillájaként, szub-mazó kurvákkal gengszterkedik, puncipecegtető switchekkel trollkodik, és agyonbassza a tömegkultúrát (is). Időnként női hangon beszélek. Áldozatomat nem ölöm meg csak megsebesítem. Ismeretlenekkel nem játszo(k), keresztbe teszem a kezem előttük. Joker és Harley nem viccel! Tudd hol a helyed szuka! Különben úgy jársz, mint Csipkerózsika, akit megbasztak alva, és kilenc hónap múlva Ikreknek ad életet.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!