Jelentkezz be itt!

Fétisekre fel!

Blogbejegyzés

Fétisekre fel!

Nem csak a fétisekkel kapcsolatos írásaim miatt, de úgy időnként meg szoktam kapni azt a vádat, hogy én az írásaimmal, olyan „szabópéteresen” coachingolok. Ez egy totális hülyeség, amin csak jót szoktam nevetni magamban. Olyan is előfordult, amikor ezzel a váddal illettek, hogy megkértem a figurát, hogy csak annyi fáradságot vegyen mielőtt ilyeneket ír, hogy kettővel lapozzon hátrébb, és olvassa el, hogy ott mit írtam, mert mondjuk az éppen egy coach kritika volt, ha elsőre talán nem is egyértelmű.

Még valamikor az év elején megismerkedtem egy olyan kis-kisasszonnyal, aki valóban coachinggal foglalkozik. Ez engem marhára érdekelt, így néhány alkalommal leültünk beszélgetni. Ezek a beszélgetések mindig nagyon érdekes gondolatokat hoztak ki belőlem, és akkor kezdtem el egy sorozatot írni az introvertált szorongásokról. Ennek a sorozatnak a nagy részét kikukáztam, mert vagy annyira szubjektív volt, hogy nem igazán jött át, hogy mit akartam vele mondani, vagy azért, mert logikai hibát véltem benne felfedezni. Mindenesetre most már egy kifejezetten erre a témára épült blogot viszek, tehát nem lehet azt mondani, hogy nem volt értelme ennek az egész kísérletnek.

Hasonló kritika volt velem kapcsolatban, hogy a fétisekkel vagy BDSM-el kapcsolatos írásaimban, gyakran foglalkozok mentális betegségekkel. Miért?

Nahát nem azért, mert én ezzel azt szeretném bizonygatni, hogy, aki ebben a szubkultúrában forog az csakis egy perverz elmebeteg lehet, hanem mert én úgy látom, hogy ezek a témák szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Tehát a szexualitás a vágyaink körül forognak. Ha a vágyainkat elfojtjuk vagy rosszul szublimáljuk, szorongani fogunk, később neurotikusokká válunk. A nem felismert és kezeletlen neurózis a személyiség torzulásba hajlik át, és akkor már mindjárt témánál is vagyunk, mentális betegségek. Máskülönben, ha nem foglalkoznék neurózisokkal, akkor a fétiseket sem érthetnénk meg teljes egészében. Ezért foglalkozom tehát ezekkel a témákkal.

Én semmi esetre sem tartom magam szakembernek, de gyakran beszélgetek szakemberekkel, olyanokkal, akik nem feltétlenül ugyanazt az irányzatot képviselik. És ha valamit fontosnak tartok, veszem a fáradságot és utánajárok annak. Ha esetleg kapok egy fülest, hogy na, akkor ezzel a témával kapcsolatban ezt az irodalmat nézd meg, akkor azt el fogom olvasni, és abból levonom a saját következtetéseimet.

A mai világban, ha az ember a lelki problémáit akarja kezelni, vagy ha szakemberhez fordul, két nagy irányzat lesz a meghatározó a terápiájában. Az egyik a kognitív viselkedésterápia, a másik pedig az analitikus irányzat. Vagy ennek a két irányzatnak a különböző kombinációja. Én egyikre sem tudnám azt mondani, hogy az egy jó, vagy egy rossz út lenne, én csak annyit tudok, hogy a személyiségemből kifolyólag, hozzám az analitikus irányzat áll a legközelebb. Tehát az én gondolkodásmódom eleve analitikus, hát miért ne használjam azt ki?

Amikor szakirodalmat veszek a kezembe, akkor én tényleg az analitikusokat fogom előnyben részesíteni, még akkor is, ha manapság ez az irányzat egy kissé a háttérbe szorul. Noha azért ilyen képzések manapság is léteznek, de az már a szakember egyéni döntése lesz, hogy milyen technikákat alkalmaz a pácienseinél. Vannak, akik szerint az analitikus irányzat túl lassú. És amikor ezeket az írásokat forgatom, soha nem jut eszembe, hogy hát akkor itt van az igazság kőbe vésve, engem csupán a gondolkodásmód érdekel. Miből indul ki, miért következtet arra, kikre hivatkozik, milyen utat ír le a gondolkodásmenet?

De, hogy ne nagyon szálljon el az a bizonyos gondolatmenet, nem árt, ha az ember keretek közé tereli azt. Amennyire látom a szexuálpszichológia a XXI. században egy reform időszakon megy át, amivel önmagában semmi gond nincs, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy tollvonással felül lehessen írni a XX. század ismereteit. Így hát arra gondoltam, hogy egy esszé sorozat keretein belül átveszem az eddigi ismereteinket. A tematika tehát tényleg afféle tananyagként fog funkcionálni, amit nem a kisujjamból szoptam ki, ugyanakkor kritizálható.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy véleményem szerint a szexuálpszichológia csupán csak egy szűrő funkciót lát el az emberi lélektan tudományában. Tehát nagyon sok mentális zavar szexuális tünetekben mutatkozik meg. De ha valóban valamilyen klinikai patológia áll a háttérben, hát akkor el kell engedni a szexuálpszichológust, és minimum egy klinikai szakpszichológus vagy egy pszichiáter véleményét érdemes kikérni, mert a szexuálterápia ilyen esetben nem lesz hatékony, és csak egy felületi kezelést képes kínálni. De ha mégsem erről lenne szó, akkor valamiféle szexuális zavar vagy elakadás áll a háttérben, amiben a kellő önismeret roppant hatékony megoldás lehet.

És, hogy miért tartom fontosnak, hogy sorozatba kezdjek? Pusztán azért, mert azt látom, hogy manapság a nemi identitás, szexuális orientáció és fétisekkel kapcsolatos előítéletek nem is annyira az elfogadás hiányából fakadnak, hanem a meg nem értésből. És egyébként pont ugyanezzel a problémával találják magukat szemben azok, akik egyébként végtelenül toleránsak, elfogadók, a szexualitás szempontjából haladó szellemiségű nézetet vallanak, és rendszeresen konfrontálódnak a konzervatív szemlélettel, szintén a meg nem értésnek köszönhetően. Mert én azt látom, hogy mind két oldalnak megvan a saját maga igazsága, de ahelyett, hogy itt teremtenénk konszenzust, inkább csak az ellentétekre fókuszálunk és azt domborítjuk ki.

Úgyhogy fétisekre fel!

A szerző VoodooLove VoodooLove
Torzult szeretetnyelvű szadista gazember vagyok, aki a Galaktikus Birodalom, partizán gerillájaként, szub-mazó kurvákkal gengszterkedik, puncipecegtető switchekkel trollkodik, és agyonbassza a tömegkultúrát (is). Időnként női hangon beszélek. Áldozatomat nem ölöm meg csak megsebesítem. Ismeretlenekkel nem játszo(k), keresztbe teszem a kezem előttük. Joker és Harley nem viccel! Tudd hol a helyed szuka! Különben úgy jársz, mint Csipkerózsika, akit megbasztak alva, és kilenc hónap múlva Ikreknek ad életet.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!