Jelentkezz be itt!

A Szibériai nősziromról és a Macskagyökérről

Blogbejegyzés

A Szibériai nősziromról és a Macskagyökérről

„A rendi társadalom felbomlásakor, felbomlanak a régi születéshez, ranghoz kötött társadalmi állások, reprezentációs formák is, az ember nem reprezentálja születésétől kezdve ugyanazt, hanem lehetősége van arra – még ha relatíve korlátozott is-, hogy megválassza, amit reprezántál.  De a választásban, az egymás után lehetséges különböző választásokban a munkamegosztálás körülményei között embert csonkító lehetősége rejlik. Ez pedig az, hogy az embernek egy résszel kell azonosulnia, hogy később esetleg valaminő más résszel azonosuljon. A szélsőségekig megosztott funkciók követelményeihez való alkalmazkodás teremti a szerepjásztás modern, polgári formáját, ahol a hangsúly már nem a szerepen van ezt lehet reprezentálni), hanem a játszáson. – írja Heller Ágnes, Rousseau: St. Preux, – az Új Hélios című regény főhőse- gondolatait így foglalja össze: Portré vázlatok az etika történetéből, című munkájában: 166-167. pp.

 

84. Az utóbbi időszakban az efetis.hu – n teszem közzé írásaimat.

 

85. A szibériai nőszirommal kapcsolatos meglátásaim egy részét, a fenti idézet kifejezetten jól összefoglalja.

 

86. Hogy mi a szibériai nőszirom? Azt most nem tárom a becses olvasó elé, ellenben a valeriánáról még nem beszéltünk:

 

87. A macskagyökér, avagy valeriána, az Efetis általam, - a minap,- kitalált beceneve.

 

88. Ennek kicsavartnak, furának mondott asszociációs logiákmat hívtam segítségül:

 

89. Efetis     -   Felícia     -    Felidae (macskafélék)     -  Macskagyökér

 

90. A szibériai nőszirom kinky világban történő, magas beágyazottsága miatt, elérés tekintetében kenterbe veri, az összes másik, itthonról elérhető, kinky oldal összeadott elérését.

 

91. Ezzel szemben viszont a macskagyökéren a klasszikus értelemben vett szólás szabadság, gyakorolható.

 

92. Egzisztencialista dilemma előtt ál tehát az a regés legény, vagy leány, aki számára az is fontos, hogy másokra hatást gyakoroljon írásaival: szabadság vagy elérés? Ez itt a kérdés.

 

93. A macskagyökérnek, azonban kultúrális értelemben is van jelentősége.

 

94. Ott van a Valerian  és az ezer bolygó városa (2017) című, egészen kiváló sci-fi.

 

95. A South Park 12. évadának 3. részében (Major Boobage), keményen előkerül a szexualitás, többek közt annak azon formája is, amit David Carradine is gyakorolt (ennek kapcsán, érdemes megtekinteni a Dogs don’t wear pants című, finn, művész BDSM filmet is).

 

96. Az epizódban, Kenny rááll a sajtolásra/cheesingelésre, aminek lényege, hogy egy macska az arcodba vizel, ettől pedig úgy bekápulsz, hogy egy harcos – szexszel fűtött, Boirs Vallejo stílúsú fantáziavilágba kerülsz. Ez a rész, többek közt  tisztelgés az 1981-es, kanadai Heavy Metal című rajzfilm stílusa előtt, ami jóval komolyabb hangvételű, mint a South Park, és az erkölcs és fantasy világa iránt érdeklődöknek mindenképp ajánlom megtekintésre.

 

97. Hogy kapcsolódik ide a macskagyökér? A rész végén úgy tűnik, hogy Kenny kigyógyult a sajtolási függőségéből, és kis barátai örömmel nézik, ahogy a kukás-szkafanders srác, lágyan szakajt le virágokat, amiket szagolgatni kezd.

 

98. Azonban hamar kiderül, hogy ezektől ugyanúgy betép, mint a macska vizelttől, és ugyanúgy a nagy harcok és keblek, álomvilágában találja magát.

 

99. S bár nem találtam semmilyen utalást az elméletem igazolására, miszerint a macskagyökér lenne, amitől Kenny bekápul, ugyanakkor valószínűnek tűnik, hogy ez egy intellektuális utalás volt a készítők részéről – ami nem idegen tőlük,- hiszen a macskák a valóságban szeretnek a macskagyökérhez dörgölőzni, hogy bekábuljanak és a nagy mellek és harcok világába repítsék cirmos, teknőctarka és trikolor elméjüket.

 

 

A szerző RisleyAddix RisleyAddix
Ferencz Dániel Benjámin, a.k.a. Risley Addix, 15 éve élem meg tudatosan BDSM és fétis vágyaimat. Három éve kutatom a BDSM és a fétisek evolúciós, pszichológiai, kulturális, történelmi hátterét. Idáig kétszer jártam az évente megtartott Római BDSM konferencián, itthon 2 évig szerveztem BDSM összejöveteleket, több előadást tartottam, illetve az első magyar LMBTQ és BDSM workshopon is előadtam, több előadótársammal együtt.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!