Jelentkezz be itt!

Kemény Nők nyomában

Blogbejegyzés

Kemény Nők nyomában

"Az agresszió egy összetett társadalmi viselkedésforma, amit széleskörűen kutattak a férfiak körében. Ezzel szemben a női agresszió figyelmen kívül lett hagyva. Azt állítjuk, hogy szükség van elméleti alapú kutatásokra a női agresszióval kapcsolatban. Az ilyen munkák hozzájárulhatnak a hatékonyabb, evidencia alapú kezelésekhez, amik a genderhez köthető agresszió kockázatával foglalkoznak."
Thomas F. Denson, Siobhan M. O’Dean, Khandis Blake és Joanne R. Beames: Aggression in Women: Behavior, Brain and Hormones (2018)*

Két fontos tényezőt szeretnék leszögezni, mielőtt belevágnánk mai témánkba:

  1. Nem célom senkit megsérteni, de mivel több, mint 5 éve blogolok, tudom, hogy az érzékenyebb témáknál sokkal több érzelem kerül felszínre, mint a zsíroskenyér írásoknál.
  2. A téma, amit röviden át fogunk tekinteni nagyon összetett és bár számos alkalommal tapasztaltam, hogy sokan egy rövidke blogtól annyit várnak el, mint egy 500 oldalas könyvtől, ezt a lécet én nem tudom és nem is szeretném megugrani. Főként, hogy egy blog jellemzően pár órán át, ritka esetekben 1-2 napig érdekli az embereket.

***

Ma a kézilabda Vb- a magyar, Női, kézilabda csapat 30-20-ra verte Szenegált. Erről eszembe jutott, hogy gyerekkoromban viszonylag sok, Női kézilabda meccset néztem, ahol bizony agresszióból és szép Hölgyekből sem volt hiány. Érdekes, mivel jellemzően az agressziót és az erőszakot a férfiakhoz szokás társítani. Igyekeztem is anyagot találni a durvább sportok és a nők kapcsolatáról. Egyetlen komoly cikket sem sikerült találnom.

Míg azt sok helyen- helyesen- leírják, hogy a küzdősportok egy nő - szerintem egy férfinek is lehet hasznos, engem már ütöttek meg kocsmában, és a judós múltamnak köszönhetem, hogy higgadtan reagáltam,- számára hasznos lehet az önvédelem miatt is, arról nem találtam semmit, hogy a Hölgyek miért szeretnek olyan agresszív, de nem küzdősportokat csinálni, mint a kézi, vagy a vízilabda, vagy éppen arról, hogy miért lesz egy Nőből kickbox versenyző.

Természetesen arról találtam rengeteg írást, hogy az egymással küzdő Nők, csak a férfiak fantáziáját elégítik ki. Tegyük fel egy pillanatra, hogy ez így van: ilyenkor nem lenne érdemes komolyan megvizsgálni, hogy miért van sok férfi fantáziájában - erősen- jelen az egymással, vagy a férfiakkal küzdő Nő képe?

A női, vagy vegyes (női-férfi) BDSM birkózás egy bevett műfaj. Ismerek olyan Hölgyeket akik szeretik összemérni az erejüket és közelharci tudásukat a férfiakéval. Ez a mai posztmodern ember számára furának hathat, hiszen a női agresszió jellemzően nem fizikális formában ölt testet:

"Terhesnek lenni, vagy egy gyermeket szoptatni ugyanakkor jelentős energia korlátozást jelentenek a nők számára, az erőszakosan agresszív viselkedésekben történő részvételre... Az emberi faj nőstényei feltehetőleg ezért fejlesztettek ki, alternatív, nem-testi, kompetitív stratégiákat, úgy mint a szociális/kapcsolati agresszió más nőkkel szemben, és a társadalmi manipulációs taktikák amik magukba foglalják a szexet és a férfiakkal történő befektetést." - Alexander V. Georgiev, Amanda C. E. Klimczuk, Daniel M. Traficonte és Dario Maestripieri: When Violence Pays: A Cost-Benefit Analysis of Aggressive Behavior in Animals and Humans (2013)**

Ezen felül ott van Boris Vallejo munkássága, amiben Nők gyakran izmos, de gyönyörű harcosként tűnnek fel, akik démonokkal és szörnyekkel viaskodnak. Van olyan közeli -női- rokonom, akitől távol áll a BDSM, mégis rajong Vallejo képeiért.

Meggyőződésem, hogy valóban több férfit hoz lázba az egymással vagy férfiakkal küzdő Nők látványa, mint, ahány Hölgyet, de nem elenyésző, azon Nők száma sem, akik szeretik az ilyen primal/ősi küzdelmeket.

Miért szeretik férfiak és Nők egyaránt a kemény sportokat űzni és vagy/nézni? Miért szeretik ezt a BDSM-be is sokan belevinni? Nem találtam rá egyetlen komoly, hiteles magyarázatot sem. Annyi biztos, hogy sokan a férfiuralomnak kulturális hatásának tudják be ezt. Biztosan van ennek is szerepe ebben, ugyanakkor az emberi természet, illetve a felbomlóban lévő patriarchális rendszerek felől sem árthat megközelíteni ezt a kérdéskört.

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5942158/
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3859192/

A szerző RisleyAddix RisleyAddix
Ferencz Dániel Benjámin, a.k.a. Risley Addix, 15 éve élem meg tudatosan BDSM és fétis vágyaimat. Három éve kutatom a BDSM és a fétisek evolúciós, pszichológiai, kulturális, történelmi hátterét. Idáig kétszer jártam az évente megtartott Római BDSM konferencián, itthon 2 évig szerveztem BDSM összejöveteleket, több előadást tartottam, illetve az első magyar LMBTQ és BDSM workshopon is előadtam, több előadótársammal együtt.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!