Jelentkezz be itt!

Szovjet módra - Mennyit tudunk?

Blogbejegyzés

Szovjet módra - Mennyit tudunk?

Nemrég tartottam egy interaktív előadást, amiben azt fejtegettem, hogy a BDSM-ben a szakértelem a legfontosabb. A résztvevők nagy része a bizalmat emelte ki.

Tapasztalataim szerint a BDSM és a fétisek világában résztvevők jelentős részét ugyanúgy nem érdekli ugyanakkor világuk háttere, történelme, mint azokat, akik nem részesei ennek a Mágikus Birodalomnak.

***

Ebből a szempontból jellemző Krafft Ebing több éven át tartó vitája Alfred Binet híres francia pszichológussal a fetisizmus természetéről. Krafft-Ebing, aki a biológiai determinizmus álláspontját osztotta, döntő jelentőségét tulajdonított a konstitucionális tényezőknek. Binet ezzel szemben az asszociatív összefüggések szerepét hangsúlyozta: ha egy fiúnál egy orgonaillatú kendőt viselő nő látványa véletlenül erekciót idéz elő, később ezzel az asszociációval megerősödve az orgonaillat automatikusan- még a nő távolléte esetén is- kiváltja ezt a szexuális reakciót. Kérdés, hogy az egyik embernél miért rögződik egy véletlenszerű pszichológiai képzettársítás, amikor a másiknál ez nem következik be. Krafft-Ebing és Moll úgy gondolta, hogy itt egyéni beállítottságról van szó. De mi ennek a beállítottságnak a természet: veleszületett vagy pedig az ember korábbi tapasztalatai, nevelésének körülményei, korábbi traumatikus élményei határozzák meg?” –I.Sz. Kon: Kultúra-szexológia (ford.: Szüszmann György): 17.p.

Hogy valóban vita zajlott-e két nagy elme közt, nem tudom biztosan, bár a - viszonylag megbízható - angol wiki szerint, Krafft Ebing Binét követője volt, a szexuális fétiseket illetően.

Lehetséges, hogy a szovjetek olykor torzítottak, de egy biztos, a legapróbb részleteket is leírták, és látszik, hogy érdekelte őket, amit kutattak. Őket legalább érdekelte.

Tapasztalataim szerint, ma Magyarországon a legtöbb szexuális fetisisztát (mert léteznek más fétisek is, de ez az információ már minden bizonnyal terhelő az olvasó számára... vagy mégsem?) az érdekli, hogy a másiknak milyen drága, - lehetőleg - latex cucca van. Hogy mi okozza a szexuális fétiseket, az már nem lényeges.

Egy nem fetisiszta ember, vagy egy BDSM-ben ugyan jártas, de a fétisek iránt kevéssé fogékony ember pedig gyakran egyenesen kiakad, ha illatos hónaljak, vagy koszos talpak szaglászásáról és/vagy nyalogatásáról van szó. Pedig ha olvastak volna a jó öreg Alex Comforttól, legalább az előbbit megértenék.

Sokkal könnyebb el/megítélni BDSM-es, fetisiszta társainkat, mint törekedni megértésükre. A könnyebb, nem jelenti azt, hogy jobb. Sajnos nem végeztek a fétiseket illetően (tudomásom szerint) genetikai kutatásokat, így nem tudhatjuk, hogy vannak-e szexuális fetisizmusra hajlamosító gének. Azonban, ha valakinél már korai gyermekkorban megjelenik a bőrhöz, a lábakhoz, vagy éppen az ellentétes nem öltözködésének utánzásához való hajlam, akkor jogosan gondolhatjuk azt, hogy a fetisizmusnak lehetnek öröklött gyökerei. Természetesen az is lehet, hogy semmi ilyesmiről nincsen szó, hiszen az általam gyakran emlegetett bokavillantó fétis sem tudatosult az általam megkérdezett Hölgyekben, annyit mondtak:

Mostanában csak ilyen nacikat lehet venni, amiknek a szára csak bokáig ér.

Hogy a társadalom, a génjeink, ezek kombinációja, vagy esetleg az Örökkévaló az okai különféle fétiseinknek; nem tudom. Az elmélkedés azonban segíthet az előítéletek leküzdésében!

2016.04.05.

A szerző RisleyAddix RisleyAddix
Ferencz Dániel Benjámin, a.k.a. Risley Addix, 15 éve élem meg tudatosan BDSM és fétis vágyaimat. Három éve kutatom a BDSM és a fétisek evolúciós, pszichológiai, kulturális, történelmi hátterét. Idáig kétszer jártam az évente megtartott Római BDSM konferencián, itthon 2 évig szerveztem BDSM összejöveteleket, több előadást tartottam, illetve az első magyar LMBTQ és BDSM workshopon is előadtam, több előadótársammal együtt.

Oszd meg velünk véleményed, kritikád! Hozzászólások követése

Írj te is egy üzenetet!* Az eMail mező kitöltése kötelező, de nem jelenik meg a honlapon, nem osztjuk meg harmardik féllel!
** Hozzászólás írásával elfogadod az aktuális Felhasználási szabályok és feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket!